Máte grilování spojené s letní pohodou na zahradě? Ale ani přes chladnější měsíce se vypečeného masa nebo zeleniny vzdávat nemusíte. Poradíme vám, jak na zimní grilování vyzrát a nezmrznout u toho.
Zimní grilování se od toho letního zas až tak moc neliší. Aby ale šlo všechno podle představ a vy nemuseli venku zbytečně mrznout o hladu, máme pro vás praktické tipy, se kterými si připravíte pořádnou grilovačku za jakéhokoli počasí.
Jaké grily jsou pro zimní grilování vhodné?
První předpoklad k dobře opečenému masu, zelenině i sýrům je samozřejmě kvalitní gril. Grily Weber nabízí grily vhodné pro celoroční užití. Od těch klasických na uhlí a dřevěné brikety až po elektrické a plynové. Při výběru vhodného elektrického grilu volte ideálně model s vyšším příkonem, který se postará o rychlé zahřátí a následné udržení teploty. Do chladného počasí se hodí i grily s lávovými kameny, které velmi dobře drží teplo. U nich ovšem počítejte s delší dobou rozehřívání.
TIP: Doporučujeme volit gril s poklopem, který se postará o stabilnější teplotu a ochrání pokrmy například před chumelením.
Co si v zimě připravit?
Ani ve výběru pokrmů se zimní grilovačka od té letní prakticky neliší. Připravit si můžete naložené maso, klobásy, špekáčky, ryby, sýry i zeleninu. Jen berte v potaz, že nižší okolní teplota způsobí, že opékání probíhá pomaleji. Pokud tedy nechcete čekat zbytečně dlouho, nakrájejte maso na menší kousky, než jste zvyklí u letního opékání.
TIP: Víte, jak vybrat vhodný zahradní gril? Praktického průvodce jsme vám sepsali tady.
Jak grilovat, abyste nemrzli?
Určitě si ke grilování vyberte chráněný kout zahrady, terasu nebo balkon. Ideálně by tam mělo být závětří a sucho. Teplé oblečení je samozřejmě základ. K tepelnému komfortu během čekání na jídlo ale pomůže i termoska s horkým čajem nebo třeba svařeným vínem.
Také doporučujeme stát na vhodné podložce. Než postávání na sněhu bude vhodnější, když si na zem připravíte rovnou a suchou podložku, která chlad trochu odizoluje. Dobře funguje například dřevo.
Zvolte nepřímé grilování
A co že to znamená? Pokrmy grilujte mimo přímý zdroj tepla. O rovnoměrnou teplotu se tady postará poklop. Teplota pod poklopem se pohybuje okolo 180 °C a tepelná úprava tak probíhá pomocí teplého vzduchu. Díky tomu není potraviny potřeba otáčet a zbytečně nepouštíte pryč teplý vzduch. Nepřímé grilování je vhodné pro neporcované kusy masa nebo ryby, které je potřeba grilovat déle než 25 minut.
Vychytávky pro rychlejší grilování
V zimě počítejte s mírně vyšší spotřebou uhlí nebo briket i s delším roztápěním grilu. Aby vše hořelo bez problému, uchovávejte uhlí v suchu, aby ani trochu nenavlhlo. Při častějších zimních grilovačkách zvažte pořízení zapalovacího komínu, který se postará o výrazně rychlejší rozpálení briket.
Aby jídlo vydrželo co nejdéle teplé
Jak si užít pokrm teplý? Nedávejte ho na vymrzlé talíře! Buď můžete jíst z papírových tácků, nebo nádobí nahřát. Pokud je dostatečně odolné, není problém ho nahřát přímo v grilu. Než s jídlem dorazíte ke stolu, mělo by být přikryté poklopem nebo alobalem, aby z něj zbytečně neunikalo teplo.
Na co nezapomenout?
Při opékání nezapomeňte pod maso umístit hliníkovou misku, do které bude odkapávat přebytečný tuk. Přepálený tuk totiž působí jako karcinogen, takže pokud si chcete připravit chutný, ale také zdravý pokrm, je toto naprostá nezbytnost.
TIP: Začtěte se do našeho článku Jak grilovat na cestách!
Po grilování pak očistěte mřížku, vysypte popel a gril přikryjte ochrannou plachtou, pod kterou počká do dalšího opékání. Po vyčištění se ještě vyplatí mřížku potřít olejem, který funguje jako ochrana. U plynových grilů nezapomeňte schovat plynové bomby, nikdy je nenechávejte na mrazu! Uchované je mějte v teplé a dobře větrané místnosti.
Tak se teple oblékněte, a vyrazte na opékačku!