Nemusíte být zrovna šéfkuchaři, abyste dokázali ocenit kvalitní a pořádně ostrou sadu kuchyňských nožů. Pokud vám taková výbava chybí, podívejte se na několik praktických rad a důležitých informací, které vám výběr usnadní.
Ráno krájíte zeleninu a chléb dětem do školy, odpoledne potřebujete naporcovat kuřecí maso a rozříznout meloun, večer připravujete například rybu. Ke všem těmto kuchařským úkolům potřebujete speciální nůž, se kterým vám příprava půjde od ruky. Kromě časové úspory používáním správného nože snižujete riziko úrazu. Myslet si, že vše zvládnete rozkrájet jedním univerzálním kouskem, je chyba. A to i bez ohledu na to, jak často ho chcete brousit a kolik vás stál peněz. Správným řešením je celá sada nožů.
Co by v sadě kuchyňských nožů nemělo chybět?
Než dojde řeč na materiál čepelí a designové možnosti, je důležité zamyslet se nad tím, pro kolik kusů se rozhodnete. K dispozici jsou zpravidla domácí sety o 4 až 8 kusech, přičemž jejich složení je čistě na samotném výrobci a vašich potřebách. Milovnice a milovníci vaření se však shodují na tom, že absolutním základem je šestidílný tým nožů.
V této sestavě by měl být tzv. nůž šéfkuchaře s délkou čepele kolem 20 cm, delší zoubkovaný nůž na pečivo, nůž na zeleninu, středně dlouhý porcovací nůž, filetovací nůž a robustní nůžky. Poslední zmíněnou položku může nahradit škrabka. Nejíte u vás doma ryby a tím pádem filetovací nůž nepotřebujete? Zcela jistě seženete sadu, ve které místo něj bude například nůž na pizzu.
Materiál rozhoduje o odolnosti
Dalším zastávkou vašeho výběru jsou materiály čepelí. V tomto ohledu máte s běžným rozpočtem na výběr prakticky ze tří možností. Klasikou je nerezová nožířská ocel. Mezi její hlavní výhody patří ostrost. Ocel lze navíc velmi snadno nabrousit a udržovat. Prakticky nerozbitný a taktéž velmi ostrý je titan. Záporem je jeho vyšší cena. V poslední době populární keramika s nepřilnavým povrchem nabízí menší ostrost a odolnost, ale příjemnější krájení zeleniny a ovoce. Diskuze o tom, že keramika má pozitivní dopad na zachování vitamínů a živin v potravinách, není založena na pravdě a výzkumech, které by to potvrzovaly.
Stojan s noži jako designový skvost
Když už si pořídíte funkční sadu kuchyňských nožů, byla by škoda ji schovat jen tak někam do šuplíku. Moderní stojany na nože bezpečně uloží všechny pomocníky a zároveň budou na kuchyňské lince skvělou ozdobou. Dávno již neplatí, že musí být pouze z plastu. Lepší modely kombinují dřevo, kov a další materiály, kterým to u vás doma bude slušet. Praktický stojan k sadě nožů zkrátka patří. Při vaření velmi rychle objevíte všechny jeho výhody.