Každý kuchař, který už někdy stál v létě u sporáku dobře ví, že i taková příjemná a uklidňující činnost, jako je vaření, se může změnit na pořádnou fušku. Připravovat oběd však nemusíte pouze v uzavřeném prostoru. Vařit, péct nebo grilovat můžete i na čerstvém vzduchu, a to v zahradní kuchyni.
Extrémní teplo, nežádoucí vlhkost, stísněné prostředí nebo špatný vzduch jsou jen některými z mnoha důvodů, pro které se vaření v domě během léta vyhýbáme. Tímto problémem se dá však velmi rychle vyhnout pomocí letní zahradní kuchyně. Co to je a jak ji postavit?
Výhody zahradní kuchyně
Letní kuchyně v zahradě je skvělou alternativou pro ty, kteří mají za domem místo a chtějí ho produktivně využít. V klasické kuchyni se může teplota během léta vyšplhat klidně i na 35 °C, proto bude příprava jídla venku zaručeně příjemnější. Využít ji můžete i na zavařování a také v období grilovaček.
Co je třeba zvážit před stavbou letní kuchyně?
Předtím, než se pustíte do stavby zahradní kuchyně se ujistěte, že máte dostatek prostoru. Každá letní kuchyně je jiná a velikost se odvíjí zejména od toho, co do ní umístíte. Mezi zařízení můžete přidat například pec na pizzu nebo výbavu na grilování.
To, kde kuchyni postavíte, je jen na vás. Velmi oblíbené jsou například zahradní kuchyně, které mají jednu stranu spojenou s domem. Zazděná strana poskytuje dostatečnou ochranu a stabilitu a je vhodná například na umístění dřezu, pece, grilu nebo linky.
Zahradní kuchyni můžete situovat i dál od domu, ale vždy je lepší, když je minimálně jedna strana chráněna proti větru. Na stěnu můžete připevnit například police nebo zavěsit kuchyňské nářadí.
Stejně důležitý je i přístřešek. Oceníte ho zejména v případě intenzivního slunce, ale i náhlé letní bouřky. Přes letní kuchyni můžete natáhnout pergolu, nebo postavit klasickou střechu či altán.
Jak postavit zahradní kuchyni?
Zahradní kuchyni můžete postavit dvěma způsoby – buď se do práce pustíte sami nebo to necháte na odborníky. Svépomocné stavění je vhodné pro zručnější domácí kutily. Pokud si na takový proces netroufáte, můžete si koupit již hotovou zahradní kuchyň nebo ji dát postavit firmě.
Svépomocné stavění kuchyně
Pokud jste se rozhodli, že si se stavbou poradíte sami, musíte myslet na každý detail. Do prostoru zabudujte odpadovou trubku a také přívod vody. Nezapomeňte ani na odkládací plochu a místo, kde budete krájet a připravovat suroviny.
Pozornost věnujte i výběru podlahy. Do zahradní kuchyně je vhodné dřevo, kámen nebo protiskluzové dlaždice.
Zahradní kuchyň od odborníků
Ne každý má dostatečné dovednosti a k dispozici nářadí, které je třeba na výstavbu letní kuchyně v zahradě. V takovém případě vám zbývá jediné – zaplatit si k přestavbě odborníky. Zahradní kuchyni si můžete vyskládat podle sebe nebo nechat firmu, ať vám sestaví celou ideu.
Design zahradní kuchyně
Styl a zařízení zahradní kuchyně závisí na vaší fantazii a preferencí. Vybrat si můžete naturální klasiku, jednoduchý minimalismus, extravagantnější designové provedení nebo luxusní styl. Musíte se však odrazit od faktu, že kuchyně v zahradě je neustále vystavována podmínkám vnějšího prostředí a ne všechny materiály jsou dostatečně odolné.
Mezi vhodné materiály zařízení a dekorací ve vnější kuchyni patří:
dřevo – naturální design, dlouhá životnost, vysoká kvalita
kámen – dlouhá životnost, vysoká odolnost, stylový design
keramika – jednoduchost a stylovost, příjemný design, dlouhá životnost
hlína – naturální provedení, široký výběr doplňků a dekorací
ratan – modernost, spojení s přírodou, stylový design
Jak pečovat o letní kuchyň?
Péče o letní kuchyni je velmi jednoduchá a nezabere vám spoustu času. Závisí zejména na výběru materiálu, který bude v kuchyňce dominovat. Údržbu provádějte jen za pomoci prostředků, které jsou na daný materiál určeny. Zabráníte tak poškození a prodloužíte životnost zařízení.
A aby vám letní kuchyně posloužila i příští rok, nevyhýbejte se ani péče během zimy. Mnoho lidí zahradní kuchyni v zimních měsících zanedbává, protože ji nepoužívá. Nicméně, právě vlivem chladu, sněhu a mrazu mohou nastat trvalé poškození.
Péče o letní kuchyni během zimních měsíců
Pokud již letní sezóna dávno skončila a vy už neplánujete žádné exteriérové vaření, zavařování nebo grilování, zakryjte zařízení bezpečným materiálem. Ochráníte jej tak před mrazy.
Nezapomeňte ani na podlahu, na níž se při nedostatečné údržbě může vytvořit bílý povlak nebo plíseň. Všechny nečistoty pravidelně odstraňte metlou, mopem a příslušným čisticím prostředkem.