Pro úžasnou kávu nemusíte jen do drahých kaváren. Dokonalé kafe si můžete připravit doma, přesně podle své chuti, ve vámi vybraný čas. S tím správným přístrojem. Můžete být typ, který ocení kávovar na kapsle, automatický, nebo pro vás může být tím pravým klasický pákový kávovar. Pokud se raději posilňujete čajem, pořídit si můžete čajovar, ve kterém připravíte čaje, kávy, ale může sloužit také jako rychlovarná konvice. Svět horkých nápojů nabízí úžasné množství možností. Jedna z nich bude tou pravou právě pro vás.
Nejjednodušší je vsadit na kapsle
Výběr kávovaru se vždy odvíjí od toho, jak velcí milovníci kávy jste. Někdo si nemůže odpustit černé malé pressíčka bez mléka a cukru a někdo jiný zase miluje komplikované kávy plné mléčných vrstev a zajímavých příchutí. Nejjednodušší typ kávovaru, ve kterém si připravíte kafe bez námahy a to v mnoha variantách, je kapslový. U kapslového kávovaru máte kávu hotovou prakticky za minutu. Stačí vložit kapsli, stisknout tlačítko, vypít kafe.
Mezi výhody kapslového kávovaru patří snadná obsluha, relativně nenáročná údržba, jelikož kávovary mají automatické čištění a dokonce program na odvápňování, nízká pořizovací cena, dostupnost a výběr kapslí a především množství kávových specialit, které vám kávovar připraví. Nevýhodou je, že kapsle nejsou kompatibilní mezi přístroji různých značek, a proto musíte pořizovat vždy specifický druh podle toho, jaký máte přístroj.
Automatický kávovar je řešení na půl cesty
Zrnková káva, málo práce, výborná chuť. Tyto věci se snoubí v automatickém kávovaru. Je to takové řešení na půl cesty mezi kapslovým a tradičním pákovým kávovarem. Automatický kávovar vám připraví výborné kafe z čerstvě namletých zrn, ale vy se přitom vůbec nenadřete. Zabudovaný mlýnek si zrna sám namele, propracovaný systém kávu upěchuje, spaří, vyrobí kafe a zbaví se zbytků. Vy jen stisknete tlačítko.
Na automatickém kávovaru je naprosto skvělé to, že si do něj můžete vybrat kávu dle vaší chuti. Mohou to být zrna z Etiopie, brazilská, kolumbijská nebo klidně nějak ochucená či aromatizovaná. Opět je velmi snadné udržovat kávovar v top stavu. O čistění se sám přihlásí, stejně jako o vysypání zbytků nebo doplnění vody. Čištění je automatické, je třeba jen vhodit čistící kapsle, případně kapsle, které odvápňují.
Běžnou součástí automatických kávovarů jsou také karafy nebo termosky na mléko a parní trysky, díky kterým si můžete připravit cappuccino nebo latté. Výroba mléčné pěny je také automatická, nemusíte být tedy žádný barista, abyste si vychutnali kávovou specialitu.
Pákový kávovar je záležitost pro labužníky
Perfektní kafe umí podle odborníků vykouzlit jen a pouze pákový kávovar. Není to tak docela pravda, protože kapslové i automatické varianty umí také výborné nápoje, ale pro labužníky a pro lidi, kteří kávou žijí, je pákový kávovar skutečně must-have. Zkrátka nezbytnost. Nezbytnost, která vyžaduje trošku zručnosti a trpělivosti, ale dokáže se neuvěřitelně odměnit perfektním kávovým nápojem.
Pořizovací cena pákových kávovarů může být relativně nízká a odvíjí se od kvality přístroje. Není radno vybírat si ten nejlevnější produkt, který budete muset brzy vyměnit. Zainvestujte do dražší verze, která vydrží. Chvíli také potrvá, než se naučíte kávovar dokonale ovládat, a proto se s ním nebudete chtít hned tak loučit. Nezbytností pak je také mlýnek na kávu a vybírat můžete z manuálních nebo elektrických mlýnků. Pákové kávovary v sobě nemají zabudované ani mlýnky a ani dávkovače, a proto bude mletí, dávkování i pěchování kávy na vás. Stejně jako výroba mléčné pěny.
I člověk přípravou kávy nepolíbený se však může velmi rychle stát kávovým mistrem. Jde jen o to dodržet pár postupů, překonat prvotní neúspěchy a naučit se přípravu kávy milovat. Důležité je namletí kávy, hrubost namletých zrn ovlivňuje chuť kávy. Do pákového kávovaru je vhodné volit jemné mletí, káva by měla připomínat hrubou mouku a právě díky jemnosti se vám podaří vytvořit to nejlepší esspresso. To můžete snadno proměnit v americano, když jej dolijete horkou vodou nebo třeba v cappuccino, když si ušleháte mléko v mléčnou pěnu. Variabilita kávových nápojů je velká a záleží jen na vaší trpělivosti, co všechno se dokážete naučit.
Kávovar může nahradit čajovar
Jestliže si rádi vychutnáte dobrou kávu, ale nepotřebujete ji denně a investice do kávovaru by se vám nevyplatila, zkuste to s čajovarem. Jak název napovídá, dá se v něm vařit čaj! A dokonce i káva. Nebo jen voda. Čajovary mohou mít mnoho funkcí, záleží jen na vás, kterou jejich kombinaci si vyberete. Klasický základní typ čajovaru je určený k přípravě čajů, sypaných, ale i pytlíkových nebo kapslových. Zajistí nejen správnou teplotu vody, ale také dobu louhování. Příprava čaje je pak velmi jednoduchá a výsledný produkt perfektní.
Nejčastější je kombinace čajovaru a rychlovarné konvice a jsou to elektrické přístroje, které nabízí několik možností ohřevu vody a její udržení na určité teplotě. Zároveň mají zabudovaná sítka, ve kterých se čaje louhují. Více informací o vaření vody ve speciálních konvicích si můžete přečíst například na webu Arecenze.cz v porovnání rychlovarných konvic
Kávovar a čajovar dohromady je vlastně frenchpress a je na vás, jestli v něm, připravíte mletou kávu nebo sypaný čaj. Čajovary na kafe mohou být i elektrické, fungují na principu dvou oddělených nádob s ohřívacími systémy, které dokáží připravit jak kávu tak i čaj a to ve stejném čase.
Existuje také kombinace čajovaru, kávovaru a rychlovarné konvice, což je sice multifunkční řešení, ale připravované nápoje nedosáhnout prémiové kvality. A o to přece jde. Dopřát si skvělý nápoj, který vás nakopne, se kterým začnete den, nebo si jen jednoduše užijete volnou chvilku.