Chcete se stravovat zdravě a vařit co nejčastěji přímo z čerstvé zeleniny, masa a ovoce? Problémem však nastává tehdy, když se ke zpracování pečlivě vybraných superpotravin dostanete až ve chvíli, kdy mají putovat spíš na kompost, než na váš talíř. Vakuování je tou správnou volbou, která osvěží váš jídelníček a ochrání potraviny před negativy běžných postupů pro prodloužení trvanlivosti.
Na rozdíl od zavařování se při vakuování z jídla neztrácí vitamíny, minerály a další živiny a nepřijde ani o svou přirozenou strukturu. Samozřejmě nemusíte doslazovat jako při konzervaci džemů a ovoce si tak můžete i po několika týdnech vychutnat jako právě ze stromu utržené. Lze se tak vyhnout i běžnému uchovávání potravin v mrazničce, které degraduje výživové hodnoty zejména kvůli procesu rozmrazování. Ten často probíhá nepřirozeným způsobem v mikrovlnné troubě, kde navíc lze obtížně regulovat vysoušení a nadbytečné přehřívání potravin.
Snadno, rychle a na dlouho
Vakuové balení představuje revoluční způsob ve skladování a uchovávání potravin. Spočívá v uložení potravin do speciálního potravinového sáčku Vac-Star. Ten stačí vložit do vakuové baličky, odsát vzduch a uzavřít. Podobné je to v případě balení do misek pomocí průmyslové baličky. Díky vakuovému balení nejsou potraviny bezprostředně vystaveny vlhkosti, vzduchu a dalším faktorům, které snižují kvalitu a trvanlivost potravin. Lze takto zabalit téměř všechny potraviny. Od masa, ryb a sýrů přes ovoce, zeleninu, těstoviny, rýži, kávu a pečivo až po tekutiny, ovocná pyré, přesnídávky i hotová jídla. Technologie vakuového balení je mimo jiné skvělým pomocníkem i v případech, kdy nemáte čas dokončit přípravu jídla.
Více se o produktech vakuového balení dozvíte třeba na inspiračním blogu Život podle Karol. Najdete tam i mnoho receptů s využitím metody Sous-Vide, která rovněž využívá vakuování. Ještě jste o této metodě neslyšeli? Jejím základem je pomalé vaření. Probíhá při vakuu ve vodní lázni po dlouhou dobu a o stabilně nízké teplotě. Takto se potraviny takzvaně „pošírují“. Dochází k zachování veškerých živin a nemusíte se obávat vysušení. Jen si představte maso tak křehoučké, že se na jazyku přímo rozpadá a jeho šťavnatá chuť se vám rozlívá celým tělem až ke konečkům prstů…
Pestrá jídla plná chuti bez barviv a konzervantů, to je Sous Vide!
Pomalé vaření ve vakuu je snadné a zároveň i komfortní. Stačí vložit očištěnou potravinu do varných sáčků, zatavit vakuovou baličkou a vysát vzduch. Pak ponořit do vodní lázně, nebo spolu s hlavicí pro Sous-Vide umístit do klasického hrnce. Samotné vaření probíhá při teplotách od 56 °C do 95 °C a trvá i několik hodin. Vy si zatím můžete jít zacvičit jógu, sledovat film, nebo uštrikovat šálu. Nemusíte nic hlídat, přístroj pracuje sám a vy přesně víte, kdy bude vše hotovo. Pojistit se případně můžete i stažením profesionální aplikace Sou-Vide Chef pro, která vás procesem povede.
Sous-Vide metoda promění i obyčejné potraviny v luxusní klenoty každé kuchyně. Výsledky se pak hodí i při různých ozdravných dietách a redukcích váhy. Jídlo totiž není třeba zbytečně dochucovat a přisolovat a díky zachování přirozených živin snadno pokryje potřeby vašeho těla.