Úterý, 17 září, 2024

Nové články

FRÝDECKO-MÍSTECKÝ VELETRH – Polárka plná nápadů

Frýdecko-Místecký veletrh tradičně zaplní halu Polárka v pátek 24.5. a v sobotu 25.5. Vystavovatelé z oboru Stavba – Teplo – Energie – Zahrada – Hobby...

Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc 

Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních časech. Co má však stále smysl? Dobře bydlet,...

HLASUJTE PRO NEJ INTERIÉR V ČR!

Pokud se zajímáte profesně nebo jen uživatelsky o interiérový design, jistě víte, že odstartoval první ročník výhradně českého ocenění v tomto oboru s názvem...

Veletrh úspor v Uherském Hradišti

Veletrh úspor je výstižný název oblíbené stavební výstavy Stavba – Teplo – Energie, která setradičně koná jednou ročně v Městské sportovní hale v Uherském...

Zvládněte podzim s frenchpressy a moka konvičkami

Na podzim převládá depresivní počasí. Déšť, pošmourno, sychravo a chladno.  Nic z toho vám nebude vadit, když se posilníte výbornou kávou nebo kvalitním čajem. Moka konvice a frenchpressy vám pomohou připravit doma úžasné teplé nápoje, díky kterým vás neskolí únava ani podzimní deprese.

 

Proč si pořídit french press?

Je jedno, jestli této multifunkční konvici budete říkat french press s mezerou nebo bez. Tento pojem u nás zdomácněl v obou variantách. Je na čase, aby zdomácněl i u vás. Určitě jste zaregistrovali, že žijeme v době kávové revoluce. Chvílemi kafe ustupuje čajům, ale ve výsledku stejně vyhraje. Protože energizuje, baví, je součástí rozhovorů a důvodem schůzek. Nebo doplňkem. Pokud patříte mezi kavárenské povaleče, tak víte, že pár návštěv kaváren týdně se prodraží a ne vždy dostanete kávu (nebo potkáte obsluhu), která by vás vystřelila na měsíc. Pokud mezi kavárenské povaleče nepatříte, ale kávu milujete, tím líp. Ať tak či tak, měli byste si domů pořídit frenchpress. Nebo moka konvičku. A speciálně teď na podzim. A taky pokud máte rádi čaj.

Frenchpress na kafe i čaj, pro tři i osm lidí  

Dřív se milovníci kávy bez frenchpressů nemohli obejít a proč dnes dávají přednost předraženým kávovarům, to je záhadou. Co se týče ceny, kvality a chuti, frenchpressy leckterý kávovar převálcují. Taky proto, že si v nich můžete připravovat i čaj. Jak ale správný french press vybrat?

Leopold Vienna French press COPPER 800 ML
Leopold Vienna French press COPPER 800 ML

Kdo si dá kávu a kolik?

Začněte u toho, pro kolik lidí chcete teplé nápoje připravovat. U kávy nezapomínejte, že je nejlepší čerstvě uvařená, ohřívané kafe už není to pravé, ztrácí aroma i chuť. Pokud byste chtěli konvičku primárně na čaj, volte velikost podle toho, jak velcí čajoví milovníci jste. Standardně se káva z frenchpressu pije z šálků o objemu 100 až 150 ml. Nikdo ale netvrdí, že si nemůžete dopřát poctivý hrnek, který má dvě a půl deci nebo rovnou půllitr. Jen vy víte, jaké množství kávy dokážete snést. K dostání jsou malé frenchpressy, které mají objem cca 250 až 300 mililitrů, ale klidně i ty litrové, takže se určitě nebudete muset uskromňovat.

Myslete na odolnost

Nejklasičtější provedení frenchpressů je skleněné. Což je praktické například při mytí a také stylové, protože když před vás někdo postaví průsvitnou nádobu, ze které se line nádherná vůně a vidíte, jak se kávová zrna s horkou vodou spojují a vytváří elixír života, nemůžete odolat. Pokud se ale chystáte frenchpress brát s sebou třeba na chatu nebo jste trošku nešikovní a občas vám něco upadne, volte raději nerezovou variantu. Fungovat bude na tomtéž principu, káva bude skvělá a jen tak o nového pomocníka nepřijdete. A pokud si potrpíte na design, mrkněte se po kameninových nebo porcelánových kouscích.

Jak připravit tu nejlepší kávu z frenchpressu?

Tipy na to, proč a jaký french press pořídit už jsme poskytli a hodilo by se zmínit, jak se káva připravuje. Výběr kávových zrn je na vás, je jedno jestli preferujete kafe brazilské, etiopské nebo z Kostariky, podstatné je, abyste si pro přípravu kávy ve frenchpressu nechali zrna umlít nahrubo. Sítko v konvičce by nemělo zrna propustit, aby byl výsledný nápoj bez chyby. Dbejte na to, abyste kafe nezalili vroucí vodou, doporučuje se teplota 93° a také je dobré nádobu předem ohřát.

Po zalití vše promíchejte, stlačte sítkem zhruba dva centimetry pod hladinu a nechte odstát cca čtyři minuty. Sedlinu je nutné stlačit na dno a vyčkat, dokud se neusadí. A je hotovo. Nezapomeňte buďto kávu rovnou rozlít, nebo dát do jiné nádoby. Kdyby voda dál pracovala s namletými zrny, nedal by se nápoj konzumovat. Příprava čaje je jednodušší. Ze své podstaty každý čaj vyžaduje jinou teplotu vody na zalití, jinou gramáž a jinou dobu louhování, a proto byste se měli vždy řídit pokyny výrobce, případně dovozce, vaší oblíbené odrůdy.

Moka konvička pro větší intenzitu

Jestliže v kavárně neodoláte espressu, jeho domácí variantu bez kávovaru vám vykouzlí moka konvička. Káva je intenzivnější než z frenchpressu, protože je připravována pod tlakem, který se vytváří v konstrukci konvičky. U espressa se sice vyžaduje tlak 9 barů, ale i 1,5 baru dokáže zázraky. Káva je silná, a proto se konvičky často prodávají v malých provedeních. Jeden šálek by měl být o objemu 30 ml, takže i miniaturní verze nabídne kávičku alespoň pro dva až tři strávníky. Větší kousky o objemu 300 ml vám udělají kafe až pro deset lidí. Původně se tento způsob vaření kávy realizoval na plynových sporácích, konvičky byly hliníkové a například na indukčních varných deskách byste si kávu neudělali. Dnes existují i nerezové varianty a s těmi si silné domácí “espresso” uděláte kdekoliv.

300x300-products-1416408011.gif

Kafe jako od profíka pro lepší den

K přípravě budete potřebovat kávu umletou jemněji než u frenchpressu, ale samotné uvaření je stejně jednoduché. Kávou naplníte filtr v konvičce, nepěchujte ji, ponechejte ji nadýchanou a pouze ji zarovnejte. Předehřátou vodu nalijte do spodní části konvičky pod pojistný ventil, obě části spojte a důkladně utáhněte. Těsnění je klíčem k úspěchu, pára nesmí nikde unikat. Konvičku postavte na vařič a nechte vodu sevřít. Že je hotovo poznáte po sluchu. Lepší rada neexistuje. Jakmile začne moka konvička klokotat, budete vědět, že máte připravenou kávu bez sedimentu ze zrn, horkou a tak perfektní, že byste s ní dokázali zahajovat každý další den. I ten pošmourný a podzimní, který hned první doušek promění v den plný výzev a příjemných zážitků.

 

Latest Posts

FRÝDECKO-MÍSTECKÝ VELETRH – Polárka plná nápadů

Frýdecko-Místecký veletrh tradičně zaplní halu Polárka v pátek 24.5. a v sobotu 25.5. Vystavovatelé z oboru Stavba – Teplo – Energie – Zahrada – Hobby...

Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc 

Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních časech. Co má však stále smysl? Dobře bydlet,...

HLASUJTE PRO NEJ INTERIÉR V ČR!

Pokud se zajímáte profesně nebo jen uživatelsky o interiérový design, jistě víte, že odstartoval první ročník výhradně českého ocenění v tomto oboru s názvem...

Veletrh úspor v Uherském Hradišti

Veletrh úspor je výstižný název oblíbené stavební výstavy Stavba – Teplo – Energie, která setradičně koná jednou ročně v Městské sportovní hale v Uherském...

Populární

Vyzdobte si nudnou chodbu

Dlouhá chodba v patře, táhlá předsíň, nekonečná cesta ke koupelně. Některé části domu mohou působit nudně a nevyužitě, dokonce až skličujícím dojmem. Vyzdobte si...

Sklopná postel – elegantní řešení pro malé ložnice i garsonky

Velká postel byla vždy vaším snem, jenže prostory ložnice vám ji nedovolí? Ať už pořizujete postel sobě, dětem či postel do pokoje...

Chystáte oslavu pod širým nebem? Nezapomeňte na zahradní altán

Dlouho plánovaná narozeninová oslava na zahradě má začít a najednou se na nebi objeví černé mraky. Prší! Chraňte se před rozmary počasí zahradním altánem...

Dekorace zahrady

Aktuálním trendem v zahradní architektuře a dekoracích je bezesporu seberealizace. Dávno nehledíme na cizí koncepty a nenapodobujeme ostatní, naopak se více a více snažíme...

Kámen se stává duší zahrady

Kámen není jen kus chladného nerostu. Má v sobě kouzlo a v kombinaci s rostlinami dovede vnést do zahrady harmonii a dokonalost. Japonské zahrady...