Zimní měsíce, zasněžená krajina, klidný večer po dlouhé lyžovačce, to vše si říká o něco teplého do žaludku. Fondue je pokrm do zimního období jako dělaný. Je jedno, jestli preferujete sladkou nebo slanou variantu, obě vás zahřejí, strávíte díky nim společný čas a výborně se najíte i pobavíte. Aby ale fondue opravdu stálo za to, musíte si vybrat ten nejlepší nástroj, ve kterém jej připravíte. Rádi vám s výběrem pomůžeme.
Odkud fondue prorazilo do světa
Fondue, vyslovujeme fondy, má svůj původ v Savojsku a ve francouzských částech Švýcarska a v doslovném překladu znamená tavená nebo roztečená. U nás fondue užíváme ve středním rodu a můžeme tedy říct, že je to něco roztaveného nebo roztečeného. Původně je fondue sýrový pokrm a traduje se, že vznikl v Alpách a to tak, že pastýři si dokázali vyrobit jen chléb a sýr. A aby nemuseli pořád dokola jíst jen chléb namazaný sýrem, vymysleli si fondue. Namáčení kousků chleba do roztaveného sýru prošlo mnoha obměnami, ale základ pokrmu je stále stejný. Všechny suroviny se rozprostřou na stůl a během stolování se pokrm připraví. Všichni si mohou jídlo společně připravovat, bavit se a hodovat. Pokud mají správný fondue set.
Jaké fondue si chcete dopřát
Příprava vynikajícího fondue není ani tak záležitostí kuchařského umění, jako výběru správného vybavení. Ani ty nejlepší ingredience vám nezajistí skvělou chuť, pokud vaše fondue sada nebude přímo určená k jejich tepelné úpravě. První musíte zvážit, jaký typ chcete připravovat. Základní pokrm je sýrové fondue, u kterého namáčíte kousky do roztaveného sýru. Namáčí se nejčastěji pečivo, ale můžete se rozhodnout pro zeleninu, brambory, houby, zkrátka pro cokoliv, co se k sýru hodí. Druhou nejznámější variantou je čokoládové fondue. Do čokolády se obvykle namáčí ovoce, oříšky nebo marshmallows.
Pro gurmány je variantou také masové nebo rybí fondue. Tyto druhy jsou poněkud náročnější, protože namáčené kousky se musí tepelně zpracovat. U ryb je to snadné, jelikož jim stačí krátká úprava, kousky se namáčejí ve vývaru, který bublá ve fondue nádobě. Co se týče masa, obvykle se upravuje smažením, takže v nádobě musí být olej zahřátý na vysokou teplotu. Masové kousky můžete samozřejmě připravovat také ve vroucím vývaru. U masových a rybích variant nezapomeňte nachystat kousky co nejmenší, abyste jejich přípravou nestrávili celou věčnost.
Podle pokrmu volte fondue nádobu
Základem každého setu je nádoba, ve které se bude jídlo připravovat. Každý typ pokrmu vyžaduje jiný materiál. Sýrové fondue se nejčastěji připravuje ve smaltovaných nádobách. Čokoláda potřebuje nižší teplotu, a proto je vhodný například keramický nebo porcelánový kotlík. Rybí fondue nejlépe připravíte v ocelové nádobě stejně jako masové, pro které můžete zvolit také nádobu měděnou.
Rozdílné materiály vyžadují odlišné typy ohřevu. Dříve se využíval otevřený oheň, který dnes můžete zažehnout pomocí hořáků. Pokud pokrmy opět rozdělíme podle toho, co budeme připravovat, nejvíce se k sýrovému fondue hodí lihový či plynový hořák, protože udrží stabilní teplotu a sýr se nebude připékat. Čokoláda si zaslouží jemné zacházení, a proto můžete zvolit fondue set, který se zahřívá svíčkami. Maso i ryby připravujte s pomocí lihového hořáku, který dokáže v nádobě vytvořit vysokou teplotu, případně zvažte koupi elektrického setu, který vám práci dokáže velmi usnadnit.
Co musí obsahovat správný fondue set
Při výběru fondue se zaměřte také na to, co by měl váš nový pomocník obsahovat. Samozřejmostí je nádoba na přípravu a také zdroj ohřevu. Aby pro vás byl fondue večer opravdovou zábavou, pořiďte si set, který obsahuje vše. Určitě se neobejdete bez vidliček. K fondue patří speciální, dlouhé vidličky, které umožní namáčení tak, abyste si neublížili a nejlépe, abyste svůj kousek ve fondue nádobě neztratili. Nespoléhejte na běžné vidličky, fondue si zaslouží ty speciální. Vybírat můžete z nerezových vidliček s různými rukojetěmi a doplnit je můžete také lžičkami, které vám pomohou vylovit zbloudilé pochutiny. Set může obsahovat také talířky a misky, protože nic nevytvoří perfektní tabuli tak snadno, jako sladěné servírovací nádobí.
Kolik lidí dokáže fondue pohostit
Fondue není jen způsob přípravy jídla, je to v podstatě společenská událost, a proto byste měli soupravu vybírat také podle toho, na jak velké společenské události jste zvyklí. Fondue se totiž hodí jak pro romantické večery u svíček pro dva, tak pro větší akce pro širší rodinu nebo pro kamarády. Zvažte však, jestli máte pro servírování tohoto pokrmu pro více lidí dostatečný prostor, stůl musí pojmout nádobu větších rozměrů a také množství předem připravených ingrediencí k namáčení. Ty největší sety jsou pro cca 8 až 10 strávníků a taková večeře může trvat dokonce několik hodin a to vzhledem k pomalé přípravě pokrmu.
Nejedná se o drahý špás
Název fondue zní velmi honosně a tak kdekoho napadne, že se jedná o drahou legraci. Vůbec se ale ceny fondue setu nebojte. Nejlevnější kousky jsou k dostání do tisíce korun! Samozřejmě se jedná o sady pro menší počet strávníků, ale pokud nevíte, jestli vás fondue osloví, je to pro vás ideální volba. Jako u všeho platí, že největší výběr je v kategorii zlatá střední cesta do tří tisíc a pro fondue milovníky jsou na trhu kousky i za 6000 Kč a více. Tak si najděte ten pravý set co nejrychleji, ať si tento skvělý pokrm užijete, dokud je na něj venku to pravé počasí.