Materiál pracovní desky v kuchyni není něco, co byste mohli měnit každý týden. Vaše rozhodnutí vám bude dělat společnost při vaření po několik dlouhých let, a proto se vyplatí vše promyslet. Podívejte se na přehled materiálů, který vám rozhodování usnadní.
Jestliže právě přemýšlíte nad pořízením nové kuchyňské lince, zcela jistě máte mnoho otázek. Na všechny z nich musíte postupně najít odpověď. Budete vybírat nejlepší dispozici, barvu, kování, ale také například materiál pracovní desky. Ten ve velké míře rozhoduje o tom, jak dlouho celá linka vydrží v dobrém stavu, jak moc bude praktická a jak bude v delším časovém horizontu vypadat. Abyste si vybrali správně, je zde přehled hlavních výhod a nevýhod u trojice běžně dostupných materiálů, ze kterých se kuchyňské pracovní desky vyrábí.
Opatrné vaření s laminátem
Asi vůbec nejoblíbenějším řešením v českých kuchyních je dřevotřísková deska pokrytá dekorativním vysokotlakým laminátem. Ten se ve většině případů může pochlubit oblou přední hranou neboli postformingem, díky kterému do desky přes hranu nevnikne vlhkost. Výhodou laminátu je cenová dostupnost a opravdu široký výběr povrchových úprav, barev a vzorů. Snadno seženete desky imitující dřevo či mramor, v lesklém i matném provedení.
Mezi nevýhody se řadí fakt, že pracovní desky se vyrábí v omezených velikostech. Pokud vás čeká spojování, je nutné spoje opravdu dobře izolovat, jinak do nich vnikne voda a deska začne bobtnat. Laminát vydrží pouze krátkodobý kontakt s horkem (například hrncem sundaným z plotny). Při vyšších teplotách se na desce mohou objevit puchýře a praskliny. Stejně tak byste se měli vyvarovat krájení a naklepávání jídla přímo na desce.
Spárovka nabídne kresbu dřeva
Patříte mezi příznivce masivního dřeva? Pokud ano, určitě se při hledání materiálu pro pracovní desku zamilujete do spárovky. Lepené velkoplošné desky se vyrábí například z dubu, buku, nebo luxusního teaku. Pracovní deska je teplá na omak, působí velmi solidním dojmem a přirozená kresba dřeva je velmi atraktivní. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že dřevo je značně choulostivé. Pozor musíte dávat na poškrábání, vylité tekutiny a vysoké teploty. Na desce rozhodně nemůžete krájet bez prkénka.
Kámen v mnoha variantách
Rozhodnete-li se pro přírodní kámen, mezi který se řadí například žula a mramor, můžete se při běžném vaření těšit na opravdu příkladnou odolnost. Obavy nemusíte mít z krájení, pokládání horkých hrnců ani vody. Bohužel musíte počítat s tím, že přírodní kámen je studený na dotek a relativně křehký. Náraz těžkým předmětem způsobí praskliny.
Umělý kámen je na rozdíl od žuly teplý na omak, ale jeho cena bývá vyšší. Největší výhody projevuje v případě atypických kuchyní. Snadno se tvaruje a spoje lze vytvořit beze spár, díky čemuž vznikne dokonale hladká plocha. Ta se velmi snadno udržuje a navíc je opravitelná, což u jiných materiálů rozhodně není samozřejmostí. Pokud vám spáry nevadí a je vaší prioritou pouze vysoká odolnost proti poškození, podívejte se na technistone. Jedná se o umělý kámen vyrobený z extrémně tvrdého konglomerátu křemene, žuly a polyesterového lepidla.
Jaký materiál vybrat?
Laminát, dřevo a kámen. Tato trojice by vás při hledání materiálu pracovní desky určitě měla zajímat. Mezi méně rozšíření možnosti v domácích kuchyních patří keramické obklady, kalená sklo a nerez. Výběr byste měli podřídit nejen vzhledu, ale také tomu, jak často vaříte a jaké jsou vaše zvyky při přípravě pokrmů.