Parní hrnec, friťák, kontaktní gril, kuchyňský robot, mixér… v běžné kuchyni se klasicky nachází celá řada pomocníků pro přípravu pokrmů, ale rýžovar je v českých domácnostech stále poměrně vzácným úkazem. Je to velká škoda, protože dokáže ušetřit mnoho času.
Vaření rýže vyžaduje pozornost, plánování a přesné hlídání času. V opačném případě na vás místo chutného jídla čeká rozvařená kaše, která má k atraktivní a chutné příloze hodně daleko. Jak se vyhnout všem rizikům přípravy? Vhodným řešením této situace rozhodně není pytlíková či instantní rýže. Možná už nyní používáte na řadu pokrmů pomocníky a rýže by neměla být výjimkou. Pokud jste nad pořízením rýžovaru zatím nepřemýšleli, podívejte se na několik hlavních výhod a pokročilých funkcí.
Konec hlídání času
Chcete vaše kulinářské dovednosti posunout na další úroveň? Rýžovar vám garantuje, že rýže již nikdy nebude rozvařená, nedovařená, nebo připálená. Připraví ji v páře. V praxi je vše nekonečně jednoduché a intuitivní. Jediné, co musíte udělat, je nasypat do rýžovaru zrnka, přidat adekvátní množství čisté vody, zapnout a dát si ruce do kapes. Roli kuchaře na sebe převezme chytrý spotřebič a jakmile bude mít hotovo, upozorní vás zvukovým signálem. Rýžovar zvládne perfektně uvařit nejen klasickou rýži, ale například sushi rýži a populární quinou.
Funkce lepších rýžovarů
Ty lepší modely rýžovarů jsou plně automatizované. Co to pro vás znamená? Minimum práce a možnost si vše předem nastavit. Když víte, kdy se vrátíte z práce domů, pouze nastavíte časovač. Jakmile dorazíte, bude na vás čekat čerstvě uvařená rýže. Některé modely mají navíc funkci pro udržení teploty po dovaření až po několik hodin.
Vyjímatelná vnitřní nádoba z nepřilnavého materiálu je maximálně praktická. Že jste omylem zapomněli do nádoby umístit dostatek vody, ale vše jste nastavili? To také není žádný problém. Lepší výrobci myslí na ochranu proti přehřátí i vyvaření vody. A nezapomínají ani na hromadu příslušenství, které se vám bude hodit. Slušným základem je speciální špachtle a odměrka. S takovou výbavou už doopravdy nemůžete nic pokazit.
Už nikdy jinak
Vaříte rýži alespoň jednou týdně? Pokud vaše odpověď zní ano, dává pořízení rýžovaru smysl. Jakmile ho jednou vyzkoušíte, již nikdy nebudete chtít vařit v klasickém hrnci. Používání tohoto spotřebiče je pohodlné a to stejné lze napsat také o jeho čištění. Díky tomu, že se nic nepřipálí, stačí pouze vnitřní nádobu vypláchnout vodou. S novou součástí výbavy vám již nic nestojí v cestě, abyste vyzkoušeli nové recepty a pokrmy, kde hraje dokonale připravená rýže hlavní roli.