Úterý, 1 prosince, 2020

Nové články

Kouzlo přírodní kosmetiky aneb proč volit přírodu před konvencí

Kosmetika je nedílnou součástí našeho každodenního života. Používáme ji každý několikrát denně a neumíme si bez ní život představit. Z tohoto důvodu bychom...

Čokoláda: Víte, jak poznat tu kvalitní?

Čokoláda. Úžasný balzám na nervy, který může být i zdravý. Stačí vybrat kvalitní čokoládu a mlsat s rozvahou. Jak ale poznat tu...

Betonové obrazy si zamilujete na první pohled

V posledních letech popularita betonu a jeho rozmanitých využití v interiéru roste. Můžete si tak do bytu pořídit nejen betonové květináče, židle,...

Jak a proč fermentovat potraviny

Fermentace neboli kvašení je velmi tradiční způsob zpracovávání potravin. V posledních letech se opět vrací na vrchol. Fermentovat můžete kdeco. Zeleninu, ovoce,...

Posilte si imunitu čajem: Jaké jsou ty nejlepší?

Nepodceňte prevenci a nenechte se překvapit nachlazením! A kam jinam se vydat pro nejlepší nakopávače imunity než do přírody. Jaké čaje si zaslouží vaši pozornost?

Připravte své tělo na nadcházející zimní měsíce a posilte imunitu. Zejména v současné situaci je to více než žádoucí. A není k tomu potřeba ani žádná chemie. Vyvážená strava (co zkusit pěstování zeleniny i doma?), pravidelný pohyb a přírodní poklady dokážou hotové zázraky. Jaké čaje by v těchto měsících neměly chybět ve vaší domácí lékárničce?

Pošlete virózy k šípku

Šípek je jeden z nejbohatších zdrojů vitamínu C. Natrhat a usušit si ho můžete sami, ale pořídit ho lze samozřejmě už i nasušený. Kromě céčka obsahuje flavonoidy, které jsou velmi silné antioxidanty. A co všechno šípkový čaj umí? Kromě samotné podpory imunity umí i zabojovat s probíhajícím nachlazením. Působí protizánětlivě, a dokonce i lehce tlumí bolest. Čaj nikdy nevařte, pouze ho zalijte převařenou vodou a nechte vyluhovat. Scezený nápoj si pak můžete užít třeba pěkně v teple u krbu.

Echinacea jako prevence i lék

Třapatka nachová, jak se tenhle zázrak jmenuje česky, umí povzbudit imunitu i pomoct už při rozběhnuté nemoci. Pokud vás často trápí afty, nemoci dýchacích cest a infekce močových cest, rozhodně neprohloupíte, když si budete pravidelně dopřávat čaj právě z echinacey. Vždy ale po 14 dnech pití udělejte pauzu, je to přeci jenom pořádně silná bylinka. Kromě toho, že velmi účinně podporuje obranyschopnost těla, bojuje s virózami i bakteriálními záněty, umí čistit krev a vylučuje z těla toxiny.

Všelék jménem zázvor

Čaj připravený z čerstvého kořene zázvoru je při boji s nachlazením naprostá klasika. Zázvor umí skvěle posílit imunitu, ale také poměrně účinně pomáhá i při probíhající nemoci. Je účinný jak na virová onemocnění, tak i na ta bakteriální. Věděli jste, že citron do zázvorového čaje nepatří? Zatímco zázvor tělo ohřívá, citron ho naopak chladí. A společně jim to úplně nefunguje. Nejlépe uděláte, když ho dochutíte medem. Když ho rozpustíte v čaji, který nebude teplejší než 45 °C (u vyšší teploty přichází med o svoje cenné látky) udělá společně se zázvorem mnohem lepší službu.

Šalvějí proti toxinům v těle

Čaj ze šalvěje lékařské má celou řadu příznivých účinků. Mezi ně patří protizánětlivé účinky i prevence proti infarktu. Také ale čistí játra od toxinů, díky čemuž výrazně zlepšuje imunitu. Ale nic se nemá přehánět, proto denně nepijte víc než dva šálky šalvějového čaje.

Nejzdravější čaj nečaj – kombucha

Černý (případně i zelený) čaj můžete díky procesu kvašení proměnit v elixír zdraví. Kombucha, které se říká čajová houba, je symbiotická kultura kvasinek a bakterií, jejíž účinky zná lidstvo už tisíciletí. Během týdne až dvou zvládne vytvořit v čaji probiotické kultury a celou řadu vitamínů, které jsou nezbytné pro silnou imunitu. Houba pro svůj růst potřebuje teplo, světlo a vzduch. Proto se kombuchový nápoj připravuje ve skleněných nádobách, které se jen zakryjí gázou, aby do nich nemohlo nic spadnout.

Jak se kombucha připravuje? Na každý litr vroucí vody připadá 90 g cukru a 2 sáčky černého nearomatizovaného čaje. Po vychladnutí do připraveného sladkého čaje nalijte 50 ml nálevu z původní várky a houbu opatrně vložte do sklenice. Novou houbu i s trochou nálevu získáte nejčastěji na různých swapovacích skupinách. Pořídit se dá ale i v některých prodejnách se zdravou výživou.

Latest Posts

Kouzlo přírodní kosmetiky aneb proč volit přírodu před konvencí

Kosmetika je nedílnou součástí našeho každodenního života. Používáme ji každý několikrát denně a neumíme si bez ní život představit. Z tohoto důvodu bychom...

Čokoláda: Víte, jak poznat tu kvalitní?

Čokoláda. Úžasný balzám na nervy, který může být i zdravý. Stačí vybrat kvalitní čokoládu a mlsat s rozvahou. Jak ale poznat tu...

Betonové obrazy si zamilujete na první pohled

V posledních letech popularita betonu a jeho rozmanitých využití v interiéru roste. Můžete si tak do bytu pořídit nejen betonové květináče, židle,...

Jak a proč fermentovat potraviny

Fermentace neboli kvašení je velmi tradiční způsob zpracovávání potravin. V posledních letech se opět vrací na vrchol. Fermentovat můžete kdeco. Zeleninu, ovoce,...

Populární

Zahradní domek jako rekreační chatka

Všichni vídáme zahradní domky, co slouží jako kůlny na nářadí, prostor na dřevo, nebo ty vychytanější, které jsou určeny k relaxování a plnohodnotně nahrazují...

Fenomén barefoot – kdy pomáhá a kdy škodí?

Fenomén bosého obouvání v posledních letech neminul asi nikoho z nás. Co to ale vlastně obnáší a proč se mu dostává takové...

Kámen se stává duší zahrady

Kámen není jen kus chladného nerostu. Má v sobě kouzlo a v kombinaci s rostlinami dovede vnést do zahrady harmonii a dokonalost. Japonské zahrady...

Když chcete mít dětský pokoj ve skandinávském stylu

Dětské pokoje nemusí být pestrobarevné jako papoušek Ara, aby se v nich děti cítily spokojeně. Skandinávský styl sice někdy působí trochu chladně, ale s...

Využijte lana a sítě v interiéru pro vaše pohodlí

Že nejste žádní námořníci ani rybáři a sítě vám nic neříkají? Možná byste měli trochu zapátrat po internetu nebo v časopisech s fotografiemi a...