Perfektní digestoř pro pohodlné vaření

Mohlo by se zdát, že digestoř není k vaření potřeba. Zkoušeli jste ale někdy usmažit dvacet řízků v kuchyni bez digestoře? Nemusí se jednat jen o smažení, jakýkoliv druh kulinářského umění vám může kuchyň, a potažmo celý byt, zanést párou s výraznou vůni jídla. Digestoř je velmi šikovný pomocník, který vás právě těchto par a pachů zbaví. Pokud si tedy vyberete tu pravou a správně ji nainstalujete. S námi se vám to podaří.

K čemu všemu digestoř slouží

Digestoř, neboli odsavač par, slouží primárně k tomu, abychom se během vaření zbavovali vznikající páry. Zároveň s párou skrz digestoř mizí pachy, které některá aromatická jídla zkrátka mají. Digestoře udržují kuchyně nejen svěží, ale také čisté, protože kromě par pohlcují i mastnotu a vlhkost. Pokud vás tedy trápí umaštěné a lepivé skříňky nebo přílišná vlhkost, která vede k plísním, digestoř vám může život velmi usnadnit. Digestoře fungují na různých principech, takže pokud nemáte komín, nebojte se, že si ji nebudete moci pořídit. Stačí jen trošku pátrat a ideální kousek právě pro vaši domácnost najdete raz dva.

Odtah nebo recirkulace?

Základním principem fungování digestoře by mělo být odsátí par mimo objekt, ve kterém je umístěna. Odsávání mimo objekt je nejlepší realizovat komínem nebo vývodem přes zeď. Tyto typy digestoří jsou odtahové a jsou považovány za nejefektivnější, jelikož znečištěný vzduch téměř kompletně opouští místnost. V domácnostech, kde není možné odtah realizovat, lze využít recirkulační digestoře. Ty se instalují především v panelákových a bytových domech. Technologie těchto digestoří je dnes už velmi vyspělá, a proto i recirkulační řešení dokáže nabídnout skvělý výkon. Přestože je vzduch vhánět zpět do místnosti, projde v odsavači přes několik uhlíkových filtrů a je vracen v několikanásobně čistší podobě. Uhlíkové filtry je nezbytné čas od času vyměnit, aby stále fungovaly, jak mají a aby digestoř plnila svůj úkol.

Odtahová digestoř potřebuje odtahové potrubí

Odtahová digestoř by měla být volbou číslo jedna a pokud váš domov tuto variantu umožňuje, neváhejte. Jedná se sice o poněkud pracnější řešení, ale jeho efektivita a životnost za to stojí. U odtahového potrubí je nezbytné zvolit vhodný průměr, tak aby odpovídal digestoři. Zpravidla jsou digestoře o průměru 120 až 150 mm. Odtah může být trochu hlučnější, a proto je důležité, umístit vše co nejblíže vstupu do odtahového komína. Nejen, že se tak vyhnete přílišnému hluku, ale zvýšíte výkon celého zařízení. Dbejte také na to, aby vstup do komína případně vývod potrubí ven nebyl ve větší vzdáleností než 3 metry. Pokud je délka potrubí větší, výkon nebude odpovídající a je lepší zvolit recirkulační variantu.

Jak správně odtahové potrubí vést

Při instalaci odtahového potrubí není důležitá jen vzdálenost od vstupu do komína případně od venkovního vývodu. Na paměti musíte mít také cestu, kterou potrubí povede. Myslete na to, že každý pravý úhel, který vzduch na své cestě ven bude muset zdolat, snižuje efektivitu vašeho odsávače. Někdy dokonce až o 30 %. Proto se pokuste potrubí vést co nejrovnější a nejpřímější cestou, tak aby nebyly vytvářeny zbytečné záhyby. V případě, že by muselo být potrubí vedeno s několika záhyby, vyměňte odtahovou variantu za tu recirkulační, digestoř, která má snížený výkon o 60 % nebo dokonce 90 %, vám život v kuchyni opravdu neusnadní.

Najděte si vhodný typ

Charakter vašeho domu nebo bytu a vzdálenost od sporáku či varné desky vám určí, jaký typ digestoře byste měli zvolit, ale další parametry už jsou na vás. Jedním z nich je typ digestoře. U odtahových můžete volit především mezi vestavěnou digestoří a komínovou. Hlavní rozdíl je v tom, že u komínové digestoře je na první pohled vidět, že jsou páry odváděny do komína, odtahová trubka je součástí kuchyně. U vestavěných je naopak skrytá, například ve skříňkách a nenarušuje tak vzhled kuchyně.

Recirkulační modely mohou být podvěsné a umisťují se pod skříňky, které jsou nad varnou deskou. Můžete si také vybrat typ teleskopický neboli zapuštěný, který se zasouvá do varné desky. Tyto typy mohou sloužit také u varných desek a sporáků, které jsou umístěny uprostřed místnosti. Pokud využíváte k vaření ostrůvek, nemáte mnoho možností, jak páry odvádět a teleskopická recirkulační digestoř je velmi snadným řešením. Existují také stropní nebo ostrůvkové digestoře, které mohou být nejen recirkulační, ale i odtahové. U odtahových je potrubí vedeno přímo do stropu a skrz něj mimo dům. Možností je spousta, takže vybírat můžete podle funkčnosti i podle designu, tak aby digestoř v kuchyni nepůsobila rušivě.

Myslete na velikost i hlučnost

Velikost digestoře by měla odpovídat velikosti varné plochy. Často se setkáte s názory, že by dokonce měla být o něco větší, což je tak trochu mýtus. Digestoře jsou velmi výkonné přístroje, které si s párou v místnosti poradí a je dostačující, aby byly velké jako varná deska. Při výběru musíte zvážit také hlučnost. Běžně se pohybuje okolo 60 decibelů, může být ale i vyšší. Pokud výrobce uvádí vyšší hodnotu, koupi si rozmyslete. Běžná hlasitost hovoru je něco okolo zmíněných 60 decibelů, a proto se doporučují přístroje o hlasitosti 55 a to zejména, pokud máte kuchyňský prostor spojený s tím obývacím. Nezapomeňte ani na vhodné osvětlení, digestoř by měla osvěcovat varnou desku, tak abyste vždycky viděli na to, co se právě vaří. Tak vybírejte, ať je vaření příjemnější.

 

Ohodnoťte článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *