Úterý, 3 října, 2023

Nové články

Nechte se inspirovat na FRÝDECKO-MÍSTECKÉM VELETRHU

Hala Polárka ožije v pátek 26. května a v sobotu 27. května Frýdecko-Místeckým veletrhem. Plochu haly zaplní expozice vystavovatelů z oboru Stavba –...

Veletrh úspor STAVBA – TEPLO – ENERGIE se vám brzy představí v Uherském Hradišti

Největší ve své sedmnáctileté historii– to bude stavební výstava STAVBA – TEPLO – ENERGIE – Veletrh úspor v Uherském Hradišti o víkendu 11....

Veletrh úspor energií v Hodoníně se letos koná začátkem Února

První ze série stavebních výstav se letos koná v Hodoníně v prostorách Domu kultury Horní Valy pod názvem STAVBA – TEPLO – ENERGIE Hodonín...

Stavební veletrh Veleton proběhne online poslední lednový víkend se soutěžními cenami za více než 500 000 Kč

O víkendu 28.– 29. ledna 2023 si zájemci o stavbu, rekonstrukci, vytápění a snížení energetické náročnosti bydlení nechají poradit od profesionálů na největším online...

Pečení cukroví pro začátečníky: 3 nejrychlejší recepty

Vánoce. To jsou koledy, svařáky, stromeček. Klidná atmosféra. Láska. Světýlka. V oknech i v duších. A spousta talířků a mís lahodného cukroví. Bez cukroví a těsnějších kalhot v pase by to totiž nebyly ty pravé Vánoce. Mrkněte na náš výběr top tří druhů cukroví. Máme něco hodně tradičního, něco hodně jednoduchého a něco dokonce hodně zdravého.

Nejtradičnější z nejtradičnějších – vanilkové rohlíčky

O tom, který druh vánočního cukroví je nejtradičnější, by se daly vést dlouhé debaty. My máme ale jasno. Vanilka, jemnost a křehkost a v jednoduchosti schovaná krása. Vanilkové rohlíčky. Odměnou za jejich trošku pracnější šoulání je dokonalá chuť. Recept sám o sobě je velmi snadný a určitě ho zvládne i vánoční pekař-začátečník.

TIP: Ještě, než začnete péct, pročtěte si důkladně naše pekařské desatero!

Suroviny:

  • 240 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • špetka vanilky
  • vanilkový cukr na obalení

Postup:

Změklé máslo s moukou, moučkovým cukrem, mletými ořechy a špetkou vanilky vypracujte v hladké těsto. Ořechy můžete zvolit podle vlastní chuti, upozorňujeme ale, že vlašáky jsou v tomhle receptu záruka tradiční chuti.

Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice, nejlépe do druhého dne.

Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Těsto si vyndejte z lednice a nechte chvilku odpočinout. Připravte si plechy a dejte si na ně pečící papír.

Těsto si rozdělte na čtvrtiny a z každého kousku vyválejte asi 2 centimetry silný váleček. Z válečku postupně odkrajujte stejně velké kousky a z nich šoulejte rohlíčky.

Rohlíčky klaďte na plech s dostatečnými mezerami.

Pečte šest až sedm minut, rohlíčky by měly mít jen lehce zlatavou barvu. 

Po upečení nechte rohlíčky krátce odpočinout a obalte je ve vanilkovém cukru.

Tadá. Nejtradičnější recept na vánoční cukroví jste právě zvládli! Nezapomeňte nabídnout babičce.

Zajímá vás, jak vlašské ořechy prospívají našemu zdraví? Přečtěte si vše o vlašácích.

Božsky snadné a božsky dobré domácí raffaello

Raffaello ve své originální podobě stojí majlant a snědené je dřív, než jeden řekne … Raffaello. Kdybyste si chtěli dopřát tyhle dokonalé kokosové kuličky v čase vánočních žranic, asi byste se nedoplatili. Řešením je domácí výroba, která je až směšně jednoduchá a opakovat ji během svátků můžete klidně několikrát. Tak se pusťte do první várky. Hotovou ji budete mít vmžiku a snědenou ještě rychleji.

Suroviny: 

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 50 g másla 
  • 160 až 200 g strouhaného kokosu
  • mandle

V misce smíchejte kondenzované mléko s rozpuštěným máslem a asi 160 g strouhaného kokosu. Dejte do lednice. Počkat můžete do druhého dne, ale za hodinku si s hmotou taky poradíte.

Vyzkoušejte, jestli jde s hmotou pracovat a jestli dokážete dělat kuličky. Pokud ano, pusťte se do nich! Pokud ne, přisypejte kokos a směs jím zahustěte.

Lžičkou si odebírejte potřebné množství hmoty na kuličky a tvarujte. Můžete dovnitř jako překvapení zabalit mandli.

Kuličku vždy na závěr obalte v dalším kokosu a upravte finální tvar. Hotovo.

Zkuste nesníst všechny před Štědrým dnem!

Rozplývající se zdravé ovesné sušenky

Ovesné vločky jsou superpotravinou č. 1. Zbaví vás neduhů, vytvarují postavu, sníží riziko mrtvice i infarktu. Jsou prostě dokonalé. A stejně dokonalé jsou i sušenky z nich! Přinášíme vám skvělý a jak jinak než ultra snadný recept. Tentokrát hrníčkový, aby jej zvládli i ti, co se nekamarádí s váhou a gramážemi.

Suroviny: 

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • ½ hrnku cukru
  • 1 hrnek kokosu
  • ½ kostky másla
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce vody
  • 1 a půl lžičky prášku do pečiva
  • skořice

V míse si smíchejte všechny sypké suroviny – vločky, mouku, cukr, kokos a skořici.

Ve vodní lázni si rozehřejte máslo s medem a přidejte vlažnou vodu. 

Tekutou směs nalijte do mísy k suchým surovinám a propracujte.

Rozehřejte si troubu na 180 stupňů.

Ze směsi si lžící odebírejte menší menší množství těsta a na plechu vyloženém pečícím papírem tvarujte malé placičky.

Mezi placičkami dodržujte dostatečné rozestupy.

Pečte deset až patnáct minut, dokud sušenkám nezačnou hnědnout okraje.

300x300-products-1416408011.gif

Ještě teplé sušenky přemístěte na talíř. A alespoň se pokuste dát jim dostatek prostoru na vychladnutí. Nebo je klidně snězte teplé. Nové si upečete za pár minut. Dobrou chuť.

Latest Posts

Nechte se inspirovat na FRÝDECKO-MÍSTECKÉM VELETRHU

Hala Polárka ožije v pátek 26. května a v sobotu 27. května Frýdecko-Místeckým veletrhem. Plochu haly zaplní expozice vystavovatelů z oboru Stavba –...

Veletrh úspor STAVBA – TEPLO – ENERGIE se vám brzy představí v Uherském Hradišti

Největší ve své sedmnáctileté historii– to bude stavební výstava STAVBA – TEPLO – ENERGIE – Veletrh úspor v Uherském Hradišti o víkendu 11....

Veletrh úspor energií v Hodoníně se letos koná začátkem Února

První ze série stavebních výstav se letos koná v Hodoníně v prostorách Domu kultury Horní Valy pod názvem STAVBA – TEPLO – ENERGIE Hodonín...

Stavební veletrh Veleton proběhne online poslední lednový víkend se soutěžními cenami za více než 500 000 Kč

O víkendu 28.– 29. ledna 2023 si zájemci o stavbu, rekonstrukci, vytápění a snížení energetické náročnosti bydlení nechají poradit od profesionálů na největším online...

Populární

Sklopná postel – elegantní řešení pro malé ložnice i garsonky

Velká postel byla vždy vaším snem, jenže prostory ložnice vám ji nedovolí? Ať už pořizujete postel sobě, dětem či postel do pokoje...

Dekorace zahrady

Aktuálním trendem v zahradní architektuře a dekoracích je bezesporu seberealizace. Dávno nehledíme na cizí koncepty a nenapodobujeme ostatní, naopak se více a více snažíme...

Jak vybrat podlahovou vázu a čím ji naplnit?

Když se řekne váza, představí si většina lidí spíše účelovou keramiku, kde hlavní roli hraje samotná živá rostlina. Podlahové vázy ale mohou samy o...

7 tipů, jak připravit dokonalý piknik

Milovníci přírody to slovo dobře znají. Když se řekne piknik, většina z nás si představí deku, spoustu chutného jídla a vůni trávy. Nenechte si...

Kámen se stává duší zahrady

Kámen není jen kus chladného nerostu. Má v sobě kouzlo a v kombinaci s rostlinami dovede vnést do zahrady harmonii a dokonalost. Japonské zahrady...