Středa, 20 ledna, 2021

Nové články

10 jednoduchých tipů, jak ušetřit. Kolik z nich děláte vy?

Šetření peněz je jedno z témat, která nás provází celý život. Mnoho lidí má problém vystačit se svým měsíčním platem a odložit...

Jak prodloužit život řezaným květinám?

Čerstvé květiny do interiéru přináší svěžest, energii, radost. Ať už si nějakou koupíte jen tak, nebo ji dostanete k nejrůznějším příležitostem, je...

Jaké povlečení vévodí zimním měsícům?

Stejně jako do popředí skříní putuje teplejší oblečení, měla by se studeným měsícům přizpůsobit i vaše postel. Abyste se i v chladu...

Starejte se o své pokojovky správně i během zimy

Málo světla, suchý vzduch a střídání horka z radiátorů s průvanem od oken. Tím vším nevědomky škodíte svým pokojovkám během zimy. Jak...

Pečení cukroví pro začátečníky: 3 nejrychejší recepty

Vánoce. To jsou koledy, svařáky, stromeček. Klidná atmosféra. Láska. Světýlka. V oknech i v duších. A spousta talířků a mís lahodného cukroví. Bez cukroví a těsnějších kalhot v pase by to totiž nebyly ty pravé Vánoce. Mrkněte na náš výběr top tří druhů cukroví. Máme něco hodně tradičního, něco hodně jednoduchého a něco dokonce hodně zdravého.

Nejtradičnější z nejtradičnějších – vanilkové rohlíčky

O tom, který druh vánočního cukroví je nejtradičnější, by se daly vést dlouhé debaty. My máme ale jasno. Vanilka, jemnost a křehkost a v jednoduchosti schovaná krása. Vanilkové rohlíčky. Odměnou za jejich trošku pracnější šoulání je dokonalá chuť. Recept sám o sobě je velmi snadný a určitě ho zvládne i vánoční pekař-začátečník.

TIP: Ještě, než začnete péct, pročtěte si důkladně naše pekařské desatero!

Suroviny:

  • 240 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • špetka vanilky
  • vanilkový cukr na obalení

Postup:

Změklé máslo s moukou, moučkovým cukrem, mletými ořechy a špetkou vanilky vypracujte v hladké těsto. Ořechy můžete zvolit podle vlastní chuti, upozorňujeme ale, že vlašáky jsou v tomhle receptu záruka tradiční chuti.

Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice, nejlépe do druhého dne.

Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Těsto si vyndejte z lednice a nechte chvilku odpočinout. Připravte si plechy a dejte si na ně pečící papír.

Těsto si rozdělte na čtvrtiny a z každého kousku vyválejte asi 2 centimetry silný váleček. Z válečku postupně odkrajujte stejně velké kousky a z nich šoulejte rohlíčky.

Rohlíčky klaďte na plech s dostatečnými mezerami.

Pečte šest až sedm minut, rohlíčky by měly mít jen lehce zlatavou barvu. 

Po upečení nechte rohlíčky krátce odpočinout a obalte je ve vanilkovém cukru.

Tadá. Nejtradičnější recept na vánoční cukroví jste právě zvládli! Nezapomeňte nabídnout babičce.

Božsky snadné a božsky dobré domácí raffaello

Raffaello ve své originální podobě stojí majlant a snědené je dřív, než jeden řekne … Raffaello. Kdybyste si chtěli dopřát tyhle dokonalé kokosové kuličky v čase vánočních žranic, asi byste se nedoplatili. Řešením je domácí výroba, která je až směšně jednoduchá a opakovat ji během svátků můžete klidně několikrát. Tak se pusťte do první várky. Hotovou ji budete mít vmžiku a snědenou ještě rychleji.

Suroviny: 

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 50 g másla 
  • 160 až 200 g strouhaného kokosu
  • mandle

V misce smíchejte kondenzované mléko s rozpuštěným máslem a asi 160 g strouhaného kokosu. Dejte do lednice. Počkat můžete do druhého dne, ale za hodinku si s hmotou taky poradíte.

Vyzkoušejte, jestli jde s hmotou pracovat a jestli dokážete dělat kuličky. Pokud ano, pusťte se do nich! Pokud ne, přisypejte kokos a směs jím zahustěte.

Lžičkou si odebírejte potřebné množství hmoty na kuličky a tvarujte. Můžete dovnitř jako překvapení zabalit mandli.

Kuličku vždy na závěr obalte v dalším kokosu a upravte finální tvar. Hotovo.

Zkuste nesníst všechny před Štědrým dnem!

Rozplývající se zdravé ovesné sušenky

Ovesné vločky jsou superpotravinou č. 1. Zbaví vás neduhů, vytvarují postavu, sníží riziko mrtvice i infarktu. Jsou prostě dokonalé. A stejně dokonalé jsou i sušenky z nich! Přinášíme vám skvělý a jak jinak než ultra snadný recept. Tentokrát hrníčkový, aby jej zvládli i ti, co se nekamarádí s váhou a gramážemi.

Suroviny: 

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • ½ hrnku cukru
  • 1 hrnek kokosu
  • ½ kostky másla
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce vody
  • 1 a půl lžičky prášku do pečiva
  • skořice

V míse si smíchejte všechny sypké suroviny – vločky, mouku, cukr, kokos a skořici.

Ve vodní lázni si rozehřejte máslo s medem a přidejte vlažnou vodu. 

Tekutou směs nalijte do mísy k suchým surovinám a propracujte.

Rozehřejte si troubu na 180 stupňů.

Ze směsi si lžící odebírejte menší menší množství těsta a na plechu vyloženém pečícím papírem tvarujte malé placičky.

Mezi placičkami dodržujte dostatečné rozestupy.

Pečte deset až patnáct minut, dokud sušenkám nezačnou hnědnout okraje.

Ještě teplé sušenky přemístěte na talíř. A alespoň se pokuste dát jim dostatek prostoru na vychladnutí. Nebo je klidně snězte teplé. Nové si upečete za pár minut. Dobrou chuť.

Latest Posts

10 jednoduchých tipů, jak ušetřit. Kolik z nich děláte vy?

Šetření peněz je jedno z témat, která nás provází celý život. Mnoho lidí má problém vystačit se svým měsíčním platem a odložit...

Jak prodloužit život řezaným květinám?

Čerstvé květiny do interiéru přináší svěžest, energii, radost. Ať už si nějakou koupíte jen tak, nebo ji dostanete k nejrůznějším příležitostem, je...

Jaké povlečení vévodí zimním měsícům?

Stejně jako do popředí skříní putuje teplejší oblečení, měla by se studeným měsícům přizpůsobit i vaše postel. Abyste se i v chladu...

Starejte se o své pokojovky správně i během zimy

Málo světla, suchý vzduch a střídání horka z radiátorů s průvanem od oken. Tím vším nevědomky škodíte svým pokojovkám během zimy. Jak...

Populární

Jaký podpalovač je nejlepší pro gril?

Fanoušci grilování by neměli řešit pouze to, jakou dobrotu si připraví, ale také to, jak si ji připraví. Konkrétně i takový podpalovač hraje zásadní...

Vinylové vs. laminátové podlahy: Jaká je ta nejlepší?

Podlaha tvoří základ místnosti a celkově do velké míry také ovlivňuje její vzhled. Vybrat byste si měli kvalitní a odolný materiál, který...

Fenomén barefoot – kdy pomáhá a kdy škodí?

Fenomén bosého obouvání v posledních letech neminul asi nikoho z nás. Co to ale vlastně obnáší a proč se mu dostává takové...

Tabulové desky dodají domácnosti hravost a originalitu

Vzpomínky na otravné a především povinné mytí tabule během přestávky mohou ještě dnes někomu z dospělých nahánět husí kůži. Proto je lepší zapomenout na...

Sklopná postel – elegantní řešení pro malé ložnice i garsonky

Velká postel byla vždy vaším snem, jenže prostory ložnice vám ji nedovolí? Ať už pořizujete postel sobě, dětem či postel do pokoje...