Vánoce. To jsou koledy, svařáky, stromeček. Klidná atmosféra. Láska. Světýlka. V oknech i v duších. A spousta talířků a mís lahodného cukroví. Bez cukroví a těsnějších kalhot v pase by to totiž nebyly ty pravé Vánoce. Mrkněte na náš výběr top tří druhů cukroví. Máme něco hodně tradičního, něco hodně jednoduchého a něco dokonce hodně zdravého.
Nejtradičnější z nejtradičnějších – vanilkové rohlíčky
O tom, který druh vánočního cukroví je nejtradičnější, by se daly vést dlouhé debaty. My máme ale jasno. Vanilka, jemnost a křehkost a v jednoduchosti schovaná krása. Vanilkové rohlíčky. Odměnou za jejich trošku pracnější šoulání je dokonalá chuť. Recept sám o sobě je velmi snadný a určitě ho zvládne i vánoční pekař-začátečník.
TIP: Ještě, než začnete péct, pročtěte si důkladně naše pekařské desatero!
Suroviny:
- 240 g hladké mouky
- 200 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- špetka vanilky
- vanilkový cukr na obalení
Postup:
Změklé máslo s moukou, moučkovým cukrem, mletými ořechy a špetkou vanilky vypracujte v hladké těsto. Ořechy můžete zvolit podle vlastní chuti, upozorňujeme ale, že vlašáky jsou v tomhle receptu záruka tradiční chuti.
Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice, nejlépe do druhého dne.
Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Těsto si vyndejte z lednice a nechte chvilku odpočinout. Připravte si plechy a dejte si na ně pečící papír.
Těsto si rozdělte na čtvrtiny a z každého kousku vyválejte asi 2 centimetry silný váleček. Z válečku postupně odkrajujte stejně velké kousky a z nich šoulejte rohlíčky.
Rohlíčky klaďte na plech s dostatečnými mezerami.
Pečte šest až sedm minut, rohlíčky by měly mít jen lehce zlatavou barvu.
Po upečení nechte rohlíčky krátce odpočinout a obalte je ve vanilkovém cukru.
Tadá. Nejtradičnější recept na vánoční cukroví jste právě zvládli! Nezapomeňte nabídnout babičce.
Zajímá vás, jak vlašské ořechy prospívají našemu zdraví? Přečtěte si vše o vlašácích.
Božsky snadné a božsky dobré domácí raffaello
Raffaello ve své originální podobě stojí majlant a snědené je dřív, než jeden řekne … Raffaello. Kdybyste si chtěli dopřát tyhle dokonalé kokosové kuličky v čase vánočních žranic, asi byste se nedoplatili. Řešením je domácí výroba, která je až směšně jednoduchá a opakovat ji během svátků můžete klidně několikrát. Tak se pusťte do první várky. Hotovou ji budete mít vmžiku a snědenou ještě rychleji.
Suroviny:
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 50 g másla
- 160 až 200 g strouhaného kokosu
- mandle
V misce smíchejte kondenzované mléko s rozpuštěným máslem a asi 160 g strouhaného kokosu. Dejte do lednice. Počkat můžete do druhého dne, ale za hodinku si s hmotou taky poradíte.
Vyzkoušejte, jestli jde s hmotou pracovat a jestli dokážete dělat kuličky. Pokud ano, pusťte se do nich! Pokud ne, přisypejte kokos a směs jím zahustěte.
Lžičkou si odebírejte potřebné množství hmoty na kuličky a tvarujte. Můžete dovnitř jako překvapení zabalit mandli.
Kuličku vždy na závěr obalte v dalším kokosu a upravte finální tvar. Hotovo.
Zkuste nesníst všechny před Štědrým dnem!
Rozplývající se zdravé ovesné sušenky
Ovesné vločky jsou superpotravinou č. 1. Zbaví vás neduhů, vytvarují postavu, sníží riziko mrtvice i infarktu. Jsou prostě dokonalé. A stejně dokonalé jsou i sušenky z nich! Přinášíme vám skvělý a jak jinak než ultra snadný recept. Tentokrát hrníčkový, aby jej zvládli i ti, co se nekamarádí s váhou a gramážemi.
Suroviny:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek špaldové mouky
- ½ hrnku cukru
- 1 hrnek kokosu
- ½ kostky másla
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce vody
- 1 a půl lžičky prášku do pečiva
- skořice
V míse si smíchejte všechny sypké suroviny – vločky, mouku, cukr, kokos a skořici.
Ve vodní lázni si rozehřejte máslo s medem a přidejte vlažnou vodu.
Tekutou směs nalijte do mísy k suchým surovinám a propracujte.
Rozehřejte si troubu na 180 stupňů.
Ze směsi si lžící odebírejte menší menší množství těsta a na plechu vyloženém pečícím papírem tvarujte malé placičky.
Mezi placičkami dodržujte dostatečné rozestupy.
Pečte deset až patnáct minut, dokud sušenkám nezačnou hnědnout okraje.
Ještě teplé sušenky přemístěte na talíř. A alespoň se pokuste dát jim dostatek prostoru na vychladnutí. Nebo je klidně snězte teplé. Nové si upečete za pár minut. Dobrou chuť.