Sobota, 25 března, 2023

Nové články

Veletrh úspor STAVBA – TEPLO – ENERGIE se vám brzy představí v Uherském Hradišti

Největší ve své sedmnáctileté historii– to bude stavební výstava STAVBA – TEPLO – ENERGIE – Veletrh úspor v Uherském Hradišti o víkendu 11....

Veletrh úspor energií v Hodoníně se letos koná začátkem Února

První ze série stavebních výstav se letos koná v Hodoníně v prostorách Domu kultury Horní Valy pod názvem STAVBA – TEPLO – ENERGIE Hodonín...

Stavební veletrh Veleton proběhne online poslední lednový víkend se soutěžními cenami za více než 500 000 Kč

O víkendu 28.– 29. ledna 2023 si zájemci o stavbu, rekonstrukci, vytápění a snížení energetické náročnosti bydlení nechají poradit od profesionálů na největším online...

VÝSTAVIŠTĚ V PRAZE LETŇANECH ZVE PŘÍZNIVCE DEKORACÍ A DÁRKŮ NA LEDNOVÝ VELETRH S JARNÍ A LETNÍ TEMATIKOU PRO ROK 2023

Výstavní hala 2 v PVA EXPO PRAHA rozkvete v termínu od 19. do 21. ledna 2023 jarní a letní atmosférou. Zveme všechny milovníky dekorací,...

Pečení cukroví pro začátečníky: 3 nejrychlejší recepty

Vánoce. To jsou koledy, svařáky, stromeček. Klidná atmosféra. Láska. Světýlka. V oknech i v duších. A spousta talířků a mís lahodného cukroví. Bez cukroví a těsnějších kalhot v pase by to totiž nebyly ty pravé Vánoce. Mrkněte na náš výběr top tří druhů cukroví. Máme něco hodně tradičního, něco hodně jednoduchého a něco dokonce hodně zdravého.

Nejtradičnější z nejtradičnějších – vanilkové rohlíčky

O tom, který druh vánočního cukroví je nejtradičnější, by se daly vést dlouhé debaty. My máme ale jasno. Vanilka, jemnost a křehkost a v jednoduchosti schovaná krása. Vanilkové rohlíčky. Odměnou za jejich trošku pracnější šoulání je dokonalá chuť. Recept sám o sobě je velmi snadný a určitě ho zvládne i vánoční pekař-začátečník.

TIP: Ještě, než začnete péct, pročtěte si důkladně naše pekařské desatero!

Suroviny:

  • 240 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • špetka vanilky
  • vanilkový cukr na obalení

Postup:

Změklé máslo s moukou, moučkovým cukrem, mletými ořechy a špetkou vanilky vypracujte v hladké těsto. Ořechy můžete zvolit podle vlastní chuti, upozorňujeme ale, že vlašáky jsou v tomhle receptu záruka tradiční chuti.

Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice, nejlépe do druhého dne.

Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Těsto si vyndejte z lednice a nechte chvilku odpočinout. Připravte si plechy a dejte si na ně pečící papír.

Těsto si rozdělte na čtvrtiny a z každého kousku vyválejte asi 2 centimetry silný váleček. Z válečku postupně odkrajujte stejně velké kousky a z nich šoulejte rohlíčky.

Rohlíčky klaďte na plech s dostatečnými mezerami.

Pečte šest až sedm minut, rohlíčky by měly mít jen lehce zlatavou barvu. 

Po upečení nechte rohlíčky krátce odpočinout a obalte je ve vanilkovém cukru.

Tadá. Nejtradičnější recept na vánoční cukroví jste právě zvládli! Nezapomeňte nabídnout babičce.

Zajímá vás, jak vlašské ořechy prospívají našemu zdraví? Přečtěte si vše o vlašácích.

Božsky snadné a božsky dobré domácí raffaello

Raffaello ve své originální podobě stojí majlant a snědené je dřív, než jeden řekne … Raffaello. Kdybyste si chtěli dopřát tyhle dokonalé kokosové kuličky v čase vánočních žranic, asi byste se nedoplatili. Řešením je domácí výroba, která je až směšně jednoduchá a opakovat ji během svátků můžete klidně několikrát. Tak se pusťte do první várky. Hotovou ji budete mít vmžiku a snědenou ještě rychleji.

Suroviny: 

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 50 g másla 
  • 160 až 200 g strouhaného kokosu
  • mandle

V misce smíchejte kondenzované mléko s rozpuštěným máslem a asi 160 g strouhaného kokosu. Dejte do lednice. Počkat můžete do druhého dne, ale za hodinku si s hmotou taky poradíte.

Vyzkoušejte, jestli jde s hmotou pracovat a jestli dokážete dělat kuličky. Pokud ano, pusťte se do nich! Pokud ne, přisypejte kokos a směs jím zahustěte.

Lžičkou si odebírejte potřebné množství hmoty na kuličky a tvarujte. Můžete dovnitř jako překvapení zabalit mandli.

Kuličku vždy na závěr obalte v dalším kokosu a upravte finální tvar. Hotovo.

Zkuste nesníst všechny před Štědrým dnem!

Rozplývající se zdravé ovesné sušenky

Ovesné vločky jsou superpotravinou č. 1. Zbaví vás neduhů, vytvarují postavu, sníží riziko mrtvice i infarktu. Jsou prostě dokonalé. A stejně dokonalé jsou i sušenky z nich! Přinášíme vám skvělý a jak jinak než ultra snadný recept. Tentokrát hrníčkový, aby jej zvládli i ti, co se nekamarádí s váhou a gramážemi.

Suroviny: 

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • ½ hrnku cukru
  • 1 hrnek kokosu
  • ½ kostky másla
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce vody
  • 1 a půl lžičky prášku do pečiva
  • skořice

V míse si smíchejte všechny sypké suroviny – vločky, mouku, cukr, kokos a skořici.

Ve vodní lázni si rozehřejte máslo s medem a přidejte vlažnou vodu. 

Tekutou směs nalijte do mísy k suchým surovinám a propracujte.

Rozehřejte si troubu na 180 stupňů.

Ze směsi si lžící odebírejte menší menší množství těsta a na plechu vyloženém pečícím papírem tvarujte malé placičky.

Mezi placičkami dodržujte dostatečné rozestupy.

Pečte deset až patnáct minut, dokud sušenkám nezačnou hnědnout okraje.

300x300-products-1416408011.gif

Ještě teplé sušenky přemístěte na talíř. A alespoň se pokuste dát jim dostatek prostoru na vychladnutí. Nebo je klidně snězte teplé. Nové si upečete za pár minut. Dobrou chuť.

Latest Posts

Veletrh úspor STAVBA – TEPLO – ENERGIE se vám brzy představí v Uherském Hradišti

Největší ve své sedmnáctileté historii– to bude stavební výstava STAVBA – TEPLO – ENERGIE – Veletrh úspor v Uherském Hradišti o víkendu 11....

Veletrh úspor energií v Hodoníně se letos koná začátkem Února

První ze série stavebních výstav se letos koná v Hodoníně v prostorách Domu kultury Horní Valy pod názvem STAVBA – TEPLO – ENERGIE Hodonín...

Stavební veletrh Veleton proběhne online poslední lednový víkend se soutěžními cenami za více než 500 000 Kč

O víkendu 28.– 29. ledna 2023 si zájemci o stavbu, rekonstrukci, vytápění a snížení energetické náročnosti bydlení nechají poradit od profesionálů na největším online...

VÝSTAVIŠTĚ V PRAZE LETŇANECH ZVE PŘÍZNIVCE DEKORACÍ A DÁRKŮ NA LEDNOVÝ VELETRH S JARNÍ A LETNÍ TEMATIKOU PRO ROK 2023

Výstavní hala 2 v PVA EXPO PRAHA rozkvete v termínu od 19. do 21. ledna 2023 jarní a letní atmosférou. Zveme všechny milovníky dekorací,...

Populární

Garáž nemusí být jen garáží

Garáže už dávno neslouží jen jako místo, kam na konci dne zaparkujete své milované auto. Kromě auta do garáží patří nářadí, ponk, děláme si...

Jak si vybrat piknikový koš na letní stolování v přírodě?

Snídaně v trávě po boku svého partnera to je snem každé ženy. Do čeho však sbalit dobroty a pochutiny včetně potřebného jídelního servisu? Do...

Jak vybrat podlahovou vázu a čím ji naplnit?

Když se řekne váza, představí si většina lidí spíše účelovou keramiku, kde hlavní roli hraje samotná živá rostlina. Podlahové vázy ale mohou samy o...

7 tipů, jak připravit dokonalý piknik

Milovníci přírody to slovo dobře znají. Když se řekne piknik, většina z nás si představí deku, spoustu chutného jídla a vůni trávy. Nenechte si...

Dětské koberce na hraní potěší i rodiče

Zabavit ty nejmenší členy rodiny je nezřídka nadlidský úkon. Přesně z tohoto důvodu je skvělé, když si děti najdou bezpečnou aktivitu, který je zaměstná...