Zavařování už dávno není doménou babiček a prababiček. Tento fenomén pohltil spoustu lidí a není se čemu divit. Vyrobit si doma kompoty, marmelády nebo uchovat zeleninu na zimu je naprosto úžasné. Navíc budete mít perfektní přehled o tom, co zpracováváte a vše tak můžete mít bez přidaných konzervantů a éček. Naučte se správně zavařovat a užívejte si poctivé domácí produkty po celý rok.
Seznamte se se zavařováním
Základem pochopení každé činnosti je její poznání. Abyste se naučili správně zavařovat, musíte chápat, co to vůbec je a co to obnáší. Nestane se vám pak, že byste zavařili suroviny, které k této úpravě nejsou vůbec vhodné a naopak nezapomenete na ty největší dobroty. A co je tedy zavařování přesně?
Zavařování je způsob tepelné konzervace surovin, případně pokrmů. Nejčastěji se konzervuje zelenina nebo ovoce, ale můžete tak uchovávat i maso nebo hotové pokrmy. Takto zpracované produkty mají velmi dlouhou trvanlivost a při správném skladování vydrží dokonce několik let.
Zavařování se provádí za velmi vysokých teplot a jsou k nim potřeba zavařovací sklenice. Do nich se vloží buďto suroviny s nálevem nebo samostatně, sklenice se uzavřou vhodnými těsnícími víčky a na určitou dobu se ponoří do vody o určité teplotě. Vysoké teploty zahubí veškeré nežádoucí mikroorganismy a dojde také k vytlačení vzduchu.
V dalším kroku se musí sklenice zchladit, což ve sklenicích vytvoří podtlak, díky kterému jsou vzduchotěsně uzavřeny. A to je celá alchymie. Tedy ta praktická. Kreativní postupy jsou na vás a při zavařování můžete kombinovat a vymýšlet prakticky cokoliv.
Zavařovat můžete v hrnci, mikrovlnce i myčce
Babičky to měly před lety mnohem složitější než dnes vy. Člověk si vymyslí spoustu vychytávek a hodně z nich se týká také zavařování. Princip je pořád stejný, využít ale můžete nejrůznější moderní spotřebiče.
Začít můžete u klasiky v hrnci nebo v troubě
Zavařování je samozřejmě nejjednodušší v hrnci, který je na něj přímo určený. Zavařovací hrnce jsou obvykle elektrické a zavařovat tak můžete prakticky kdekoliv. Díky termostatu si nastavíte odpovídající a stabilní teplotu a pak už to bude skutečná hračka. Jestliže se ale chcete vyhnout investici do nového spotřebiče, existují i alternativní cesty.
Nejjednodušeji a nejúsporněji se dá zavařovat v hrnci. Do něj postavíte, pokud možno na starou utěrku, sklenice, zalijete je vodou, vodu zahřejete na požadovanou teplotu, odměříte si čas, sklenice zchladíte a máte hotovo.
Pokud vám sporák neumožní zavařovat na plotně, můžete využít také troubu. Tu si předehřejete na 200 až 220 stupňů. Na pečicí plech si vyskládáte sklenice a ponecháte mezi nimi mezery cca 1 cm. Do plechu nalijete vodu do výšky maximálně dvou centimetrů a zavařujete.
Poslouží i mikrovlnka
Mikrovlnka nahradila sporáky v ohřívání jídla a dokázala to také v zavařování. Stačí si sklenice naplnit plody a ty zalít nálevem, ve kterém je chcete mít uchované. Pak už jen sklenici postavíte do mikrovlnky, zapnete a celé se to odehraje prakticky bez námahy. Myslete na to, že odlišný výkon mikrovlnné trouby ovlivní také dobu zavařování a čím bude vyšší, tím kratší čas postačí.
Velké zavařování nejlépe zvládne myčka
Když si usmyslíte, že se pustíte do velkého zavařování a všechno zvládnete v jednom zátahu, bude vaším nejlepším pomocníkem myčka na nádobí. Umyté sklenice naplňte surovinami a tekutinou a dejte pozor, aby všechny sklenice stály a víčka směřovala nahoru. Teplota 70 až 80 stupňů bude tak akorát a po skončení programu stačí sklenice vyskládat na utěrku víčky dolů. A máte zavařenou hromadu sklenic najednou a skoro bez práce!
Bez sklenic nezavaříte nic
Základem celého procesu jsou, kromě vhodných surovin, vhodné sklenice. Můžete si samozřejmě v rámci úspor během roku nasbírat skleničky s víčky prakticky od čehokoliv, co doma pravidelně konzumujete. Pokud si ale potrpíte na design, můžete se vyřádit při nákupu zavařovacích sklenic.
Se sklenicemi si můžete vyhrát
Sklenice si můžete koupit s klasickými víčky na závit, ale také s kovovými klipy. Ty jsou praktičtější, protože nikdy nebudete muset vhodné víčko hledat, vždy bude přesně na svém místě. Sklenice si můžete rovnou pořídit s pěknými víčky nebo si je můžete různě ozdobit látkami, stuhami, čímkoliv, co vás napadne.
Myslete na to, že jíme také očima a servírování ze sklenic, na kterých jsou ještě zbytky etiket, nebude nikdy tak působivé, jako když na stůl dáte sklenice jednu jak druhou, perfektně vypadající a ještě s vlastnoručně vyrobeným obsahem.
Nezapomeňte na popisky
Další prvek, který vypadá stylově, ale který je ve skutečnosti především užitečný, jsou popisky. Popsat zavařeniny je důležité nejen proto, abyste poznali, co zrovna ve sklenici před sebou máte. Ale zejména proto, že budete vždy vědět, jak čerstvá sklenice je. Ani zavařené potraviny se nedají skladovat donekonečna a přesto, že mohou vydržet velmi dlouho, je dobré vědět, jestli si právě otevíráte okurky loňské, nebo deset let staré.
Zavařte vše, co vám přijde pod ruku
Zavařování má často negativní přívlastky, ale nemusíte se vůbec bát. Vaše výrobky totiž nemusí chutnat jako ty mdlé kompoty z jídelny nebo příliš kyselé okurky od babičky. Nálevy můžete přizpůsobovat svým vlastním chutím, můžete je dělat cukrfree, můžete je ochucovat zajímavým kořením, přidávat neotřelé bylinky a ingredience, je to jen na vás. A když se do toho opřete a ze zavařování si uděláte koníček, věřte, že objevíte receptury, díky kterým se stanete miláčkem celé rodiny a o sklenice s dobrotami vás budou všichni neustále prosit.