Hrnce patří k základní a povinné výbavě každého, kdo si alespoň občas doma chce něco ukuchtit. A aby vaření bylo radostí a ne hororem, je zapotřebí mít k tomu to správné a kvalitní vybavení. A jaké to je?
Co by nemělo chybět?
Někdo si vystačí jenom s jedním hrncem. To však nebývá běžné, a spíše se vyplatí pořídit nějakou pěknou sadu hrnců. Ta by pak rozhodně měla obsahovat alespoň jeden hrnec, jeden kastrol a jeden rendlík. A jaké jsou mezi nimi rozdíly? Hrnec a kastrol se liší v poměrech mezi výškou a průměrem. A je to velmi jednoduché: hrnec má menší průměr a je vyšší, s kastrolem se to má přesně naopak. Oba pak mají společné to, že disponují dvojicí uch. Oproti tomu rendlík, který se hodí třeba na ohřívání vody či mléka, je vlastně menší hrnec s jednou delší rukojetí. Pokud si pořídíte všechny tyto kousky, pohodlně připravíte většinu vařených pokrmů.
Jaký zvolit materiál?
Materiál je něco, co opravdu není radno podceňovat. Zejména pokud chcete dávat toto nádobí do myčky. Ne všechny materiály v ní totiž obstojí. Pokud pak budete hrnce občas chtít dát i do trouby, dejte si pozor na materiál úchytů. A opravdu obezřetní buďte v případě, že doma používáte indukční varnou desku. Ne každý materiál je s tímto typem sporáku kompatibilní.
Nerez
Nerezová ocel představuje dnes nejčastěji používaný a také poměrně dobře cenově dostupný materiál, který je vhodný i na výše zmíněné indukční varné desky. Nerezové hrnce mají tu výhodu, že nedrží takřka žádné pachy a jsou velmi odolné. Dejte si však pozor na sílu dna a jeho konstrukci, která by měla být pokud možno sendvičová. Zpravidla lze toto nádobí mýt i v myčce, a proto představují opravdu dobrého a snadno udržovatelného pomocníka.
Smalt
Hrnce za opravdu nízké ceny pořídíte ze smaltu. Ten představuje poměrně oblíbený materiál, který nabízí mnoho barevných a designových variant. Hodí se proto i jako nevšední doplněk do interiéru. Se smaltovanými hrnci je však nutno zacházet o trochu víc obezřetně, protože nejsou tolik odolné vůči mechanickému poškození.
Bez oleje
Pokud byste chtěli vařit zdravěji, bez oleje, pak jsou pro vás vhodné hrnce z keramiky či titanu. Ty mají totiž svůj povrch takřka nepřilnavý. Zpravidla se dají také použít na indukci, keramika se dá mýt i v myčce, u titanu se to nedoporučuje. Nevýhodou bohužel je poněkud vyšší cena, která je však kompenzována kvalitou.
Měď pro profíky
No a pokud chcete vařit jako profesionál, bude třeba investovat do měděných hrnců, které naprosto jedinečně a rovnoměrně vedou teplo. A navíc vypadají opravdu luxusně. Problém může nastat pouze v ceně, protože si člověk pochopitelně za něco takového musí připlatit.
Každopádně věříme, že dobře vyberete a přejeme vám dobré chutnání.