Úterý, 1 prosince, 2020

Nové články

Vánoční trhy si užijete on-line

Oblíbený veletrh STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY v letošním roce sice ustoupil koronavirové epidemii, ale o své předvánoční nákupy dárků a svátečních produktů v Letňanech návštěvníci...

Kouzlo přírodní kosmetiky aneb proč volit přírodu před konvencí

Kosmetika je nedílnou součástí našeho každodenního života. Používáme ji každý několikrát denně a neumíme si bez ní život představit. Z tohoto důvodu bychom...

Čokoláda: Víte, jak poznat tu kvalitní?

Čokoláda. Úžasný balzám na nervy, který může být i zdravý. Stačí vybrat kvalitní čokoládu a mlsat s rozvahou. Jak ale poznat tu...

Betonové obrazy si zamilujete na první pohled

V posledních letech popularita betonu a jeho rozmanitých využití v interiéru roste. Můžete si tak do bytu pořídit nejen betonové květináče, židle,...

Jak a proč fermentovat potraviny

Fermentace neboli kvašení je velmi tradiční způsob zpracovávání potravin. V posledních letech se opět vrací na vrchol. Fermentovat můžete kdeco. Zeleninu, ovoce, houby, luštěniny, mléčné výrobky. Kvašení je ekologická, levná, zdravá a trendy záležitost, a proto byste se do něj měli pustit i vy.

Co je to fermentace

Způsobů, jak můžete prodloužit potravinám životnost a užívat si je celý rok, je hned několik. Záleží na skladování, ale také na zpracování. Zavařování je klasika, ale slyšeli jste o fermentaci? 

Fermentace, jiným slovem kvašení, je způsob zpracovávání potravin, ve kterém hrají hlavní roli mikroorganismy. Během fermentace dochází k jejich velmi rychlému množení, díky kterému vzniká (obvykle kyselé) prostředí. To chrání potraviny před kažením. V podstatě díky procesu kvašení nebo také kysání vznikají přírodní konzervanty, jako je alkohol a kyseliny. Ty udrží potraviny déle poživatelné. A dokonce velmi chutné a zdraví prospěšné.

Proč kvasit

Během fermentace dochází k chemickému procesu, který přeměňuje přírodní látky na látky jednodušší. Ty jsou pro lidské tělo mnohem lépe stravitelné a především využitelnější. 

Fermentované potraviny obsahují zpravidla velké dávky vitaminu C a B a působí mj. jako přírodní antioxidanty. Živé kultury, které se v kvašených potravinách také objevují, působí příznivě na trávicí systém a posilují imunitu. Některé dokonce hubí toxiny! V neposlední řadě pak fermentované potraviny prostě výborně chutnají. 

Navíc díky domácí výrobě minimalizujete množství odpadu, a to je samo o sobě důvodem, proč dát fermentaci šanci.

Co kvasit

Kvašení můžete doma podrobit kdeco. Existuje několik typů kvašení.

  • Mléčné kvašení je běžné a dochází během něj ke štěpení laktózy nebo jiných cukrů na kyselinu mléčnou. Vyrobit si tak můžete jogurty, kefír, tvarohy, sýry, ale i kvašenou zeleninu nebo třeba zelí. Více o kysaném zelí najdete třeba na webu Ferpotravina.cz tady.
  • Kvašení s kvasnicemi zná asi každý. Využívají se mimo jiné k výrobě pečiva, kvas je kombinací mléčného kvašení a kvasnic a je to trošku jiná kategorie.
  • Octové kvašení využívá přístupu vzduchu, což je u jiných typů fermentace nežádoucí. Díky octovému kvašení vznikají, překvapivě, octy.
  • Alkoholové kvašení není nejspíš to, co hledáte, ale určitě je třeba ho zmínit. Vzniká během něj ethanol a oxid uhličitý a vyrábí se jím alkohol.
  • Citronové kvašení, propionové kvašení, máselné kvašení. Kvašení se začalo využívat v 19. století a není divu, že druhů existuje spousta. Vsaďte ale na to nejsnazší a v podzimních a zimních měsících nejvyužitelnější. Zkuste pickles.

Jak naložit zeleninu neboli pickles

Pickles neboli nakládaná zelenina patří k základům fermentace. Pokud tedy chcete domácí kvašení vyzkoušet, začněte určitě právě u zeleniny. Použít můžete cokoliv. Mrkev, cibuli, červenou řepu, čínské zelí, ředkvičky, ředkev, zelí bílé nebo červené. Fermentovat můžete jednodruhově nebo si udělat různé směsi.

Na 1 kilogram zeleniny budete potřebovat asi 20 gramů soli. Zeleninu si nakrájejte, dochuťte, například pepřem, česnekem, chilli, a důkladně prosolte. Zamíchejte a počkejte, dokud zelenina nepustí vodu. Přesuňte zeleninu do nádoby, která se dá zcela uzavřít. 

Zelenina by měla být všechna ponořená ve své vlastní šťávě a v nádobě by měl být dostatek místa na zatížení. Zatížit můžete zeleninu oblázkem, sklenicí naplněnou pískem, čímkoliv. Nádobu se zeleninou pevně uzavřete.

Nádoba se zeleninou musí odpočívat na místě se stabilní teplotou okolo 20 stupňů, nesmí na ni svítit slunce a neměla by být v blízkosti topení.

Po třech až šesti dnech máte zkvašeno! Zeleninu si můžete dát do menších praktičtějších sklenic a pustit se do konzumace. Pokud budete mít zeleninu dostatečně ponořenou a uloženou v lednici, vydrží vám klidně i dva měsíce.

Latest Posts

Vánoční trhy si užijete on-line

Oblíbený veletrh STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY v letošním roce sice ustoupil koronavirové epidemii, ale o své předvánoční nákupy dárků a svátečních produktů v Letňanech návštěvníci...

Kouzlo přírodní kosmetiky aneb proč volit přírodu před konvencí

Kosmetika je nedílnou součástí našeho každodenního života. Používáme ji každý několikrát denně a neumíme si bez ní život představit. Z tohoto důvodu bychom...

Čokoláda: Víte, jak poznat tu kvalitní?

Čokoláda. Úžasný balzám na nervy, který může být i zdravý. Stačí vybrat kvalitní čokoládu a mlsat s rozvahou. Jak ale poznat tu...

Betonové obrazy si zamilujete na první pohled

V posledních letech popularita betonu a jeho rozmanitých využití v interiéru roste. Můžete si tak do bytu pořídit nejen betonové květináče, židle,...

Populární

Zahradní domek jako rekreační chatka

Všichni vídáme zahradní domky, co slouží jako kůlny na nářadí, prostor na dřevo, nebo ty vychytanější, které jsou určeny k relaxování a plnohodnotně nahrazují...

Fenomén barefoot – kdy pomáhá a kdy škodí?

Fenomén bosého obouvání v posledních letech neminul asi nikoho z nás. Co to ale vlastně obnáší a proč se mu dostává takové...

Kámen se stává duší zahrady

Kámen není jen kus chladného nerostu. Má v sobě kouzlo a v kombinaci s rostlinami dovede vnést do zahrady harmonii a dokonalost. Japonské zahrady...

Když chcete mít dětský pokoj ve skandinávském stylu

Dětské pokoje nemusí být pestrobarevné jako papoušek Ara, aby se v nich děti cítily spokojeně. Skandinávský styl sice někdy působí trochu chladně, ale s...

Využijte lana a sítě v interiéru pro vaše pohodlí

Že nejste žádní námořníci ani rybáři a sítě vám nic neříkají? Možná byste měli trochu zapátrat po internetu nebo v časopisech s fotografiemi a...