Pátek, 3 prosince, 2021

Nové články

Originální vánoční ozdoby: Inspirujte se u nás!

Klasické vánoční koule a baňky jsou nuda? S tím souhlasíme! Máme pro vás tipy na netradiční vánoční ozdoby nejen na stromeček, které...

Zimní grilování aneb Gril přes zimu neschovávejte

Máte grilování spojené s letní pohodou na zahradě? Ale ani přes chladnější měsíce se vypečeného masa nebo zeleniny vzdávat nemusíte. Poradíme vám,...

Jak zařídit malou kuchyň?

Funkčnost a design nejsou výhradními rysy velké kuchyně, která naopak nemusí být ideálním řešením pro každého. Promyšleně zařízená malá kuchyň může být...

Jak vyčistit odpad rychle, efektivně a svépomocí

Asi každý z nás někdy doma měl ucpaný odpad. Voda neodtéká a po bytě se začíná šířit nelibý odér. Jak tento problém...

Doplňte energii během zimy: Tipy na zdravé svačiny

Zima stále trvá a právě proto je o to důležitější dodávat tělu vše, co potřebuje. Jen tak totiž nezačne strádat ani během období, kdy slunečních paprsků máme nedostatek. Připravili jsme pro vás tipy na tři zdravé svačiny, které vám přes den ušetří čas, dodají vám energii a doplní potřebné živiny. 

Z čeho by se měly skládat svačiny? 

Každé jídlo, nejen svačiny, by mělo mít ideální poměr makroživin. To znamená, že v každém jídle, které během dne konzumujete, byste měli mít bílkoviny, sacharidy, tuky i vlákninu. Myslete na to i během nákupu a plánování, jaké jídlo si během dne nachystáte. 

Foto: Zdravý talíř, zdroj: Margit.cz

Zdravý talíř a makroživiny

Podle ilustrace talíře můžete vidět, v jakém poměru byste jednotlivé makroživiny měli doplňovat. Zelenina a ovoce by měly tvořit polovinu příjmu potravin. Ideální je sezónní ovoce a zelenina, rozmanitost hraje také důležitou roli. Brambory svým složením do zeleniny nepočítáme, řadíme ke spíše k polysacharidům. Dále by v naší stravě neměly chybět zdravé oleje a tuky, polysacharidy obsahující z velké většiny přirozené potraviny a celozrnné pečivo. Je důležité omezovat výrobky z nevýživné bílé mouky. 

A další důležitou složkou jsou bílkoviny, které tvoří základní stavební kámen buněk a tkání, s jejich pomocí se vytváří svaly, ale produkují se také důležité hormony a protilátky. 

Tipy na přípravu a výběr

Kdo je připraven, není překvapen. Největší úskalí může čekat ve chvíli, kdy máme hlad a nemáme, kde si nakoupit zdravější potraviny. Proto často saháme po nezdravých alternativách, které nám celkově neprospívají. Mějte proto zdravé svačiny vždy při ruce. Pokud nemáte čas den dopředu něco připravit, pak si nakupte do zásoby alespoň proteinové tyčinky, oříšky, ovoce, ovesné vločky, kefírová mléka… 

TIP 1: Proteinová tyčinka

Skvělá záchrana a hodnotné složení. Proteinové tyčinky jsou skvělou alternativou, pokud máte chuť na sladké, chcete doplnit denní příjem bílkovin a potřebujete nějakou svačinu během dlouhého odpoledne. Dnes existuje bezpočet druhů, proto vybírejte pečlivě a vždy si čtěte složení. Ideální tyčinky jsou bez zbytečného cukru a nekvalitního tuku. 

TIP 2: Obložený chleba 

Žitné nebo celozrnné pečivo vás zasytí a doplní váš denní příjem vlákniny. Abyste měli svačinu plnohodnotnou, doplňte chleba čerstvým žervé, kuřecí nebo krůtí šunkou a sýrem s nižším obsahem tuku. Nezapomeňte přibalit porci zeleniny a výživově plnohodnotnou svačinu máte hotovou. Pro obměnu můžete použít uzeného lososa, tuňák nebo třeba nakrájené pečené kuřecí maso.

TIP 3: Řecký jogurt

Řecké jogurty jsou skvělé v tom, že obsahují velké množství bílkovin. Můžete z nich tvořit dipy, přidávat je do marinád, kaší anebo si je nachystat na svačinu. Doplňte je ovocem a lžící domácí granoly – směsi z ovesných vloček, oříšků a kakaa.

TIP 4: Hummus se zeleninou 

Luštěniny jsou velkou zásobárnou bílkovin a dalších prospěšných látek. Hummus je proto ideální lehkou svačinou. Můžete si jej koupit, nebo si vlastní vyrobit i doma. Na domácí výrobu potřebujete tahini pastu, uvařenou cizrnu, olivový olej, sůl, pepř, římský kmín a citronovou šťávu. Vše rozmixujte, dochuťte dle potřeby. Hotový hummus můžete konzumovat s čerstvou zeleninou, na chlebu nebo s vajíčkama. Podávejte s čerstvě nasekaným koriandrem.

TIP 5: Řepa s kozím sýrem

Čas od času dejte šanci i salátům. Neobsahují tolik sacharidů a se správným dochucením se budete oblizovat až za ušima. Skvělá je kombinace vařené červené řepy a kozího sýru. Můžete jej doplnit čekankovým sirupem, citronovou šťávou, oříškama a kousky salátového mixu. Bílkoviny doplňte vařeným vajíčkem, šunkou nebo kusem masa. 

300x300-products-1416408011.gif

A co vaše svačiny? Jaké máte nejraději?

Latest Posts

Originální vánoční ozdoby: Inspirujte se u nás!

Klasické vánoční koule a baňky jsou nuda? S tím souhlasíme! Máme pro vás tipy na netradiční vánoční ozdoby nejen na stromeček, které...

Zimní grilování aneb Gril přes zimu neschovávejte

Máte grilování spojené s letní pohodou na zahradě? Ale ani přes chladnější měsíce se vypečeného masa nebo zeleniny vzdávat nemusíte. Poradíme vám,...

Jak zařídit malou kuchyň?

Funkčnost a design nejsou výhradními rysy velké kuchyně, která naopak nemusí být ideálním řešením pro každého. Promyšleně zařízená malá kuchyň může být...

Jak vyčistit odpad rychle, efektivně a svépomocí

Asi každý z nás někdy doma měl ucpaný odpad. Voda neodtéká a po bytě se začíná šířit nelibý odér. Jak tento problém...

Populární

7 tipů, jak připravit dokonalý piknik

Milovníci přírody to slovo dobře znají. Když se řekne piknik, většina z nás si představí deku, spoustu chutného jídla a vůni trávy. Nenechte si...

5 rad pro schodiště v rodinném domě

Schodiště je dominantou domu a rozhodně neplní pouze praktickou funkci. Jako architektonický prvek ovlivňuje celý interiér. Pouze dobře vybudované a atraktivní schodiště vám bude...

Pracovní kout na zahradě

Zahrada má své kouzlo. Trávíme tam čas vyhrazený pro zábavu i relax. Někteří z nás však mají možnost užít si na zahradě také pracovní...

Rychle rostoucí dřeviny

Někdy bychom rádi zahradu zarostlou dřevinami a rostlinami, ale příroda má svůj čas a tak nám nezbývá, než si na zeleň nějakou dobu počkat....

Desatero správného pečení vánočního cukroví

Nastává období, kdy se z domovů budou linout vůně vanilkových rohlíčků, skořice, svařeného vína a perníčků. Abyste byli připraveni a začali velkou pečící sezónu...