Domácí pohoda

Desatero správného pečení vánočního cukroví

Napsal  | 

Nastává období, kdy se z domovů budou linout vůně vanilkových rohlíčků, skořice, svařeného vína a perníčků. Abyste byli připraveni a začali velkou pečící sezónu se vším, co k ní budete potřebovat, připravili jsme pro vás desatero správného pečení.

Každý má jiné preference. Někdo je zvyklý péct dvacet druhů cukroví po kilech. Někdo napeče dva tři druhy a je s výsledkem spokojen. Myslete jen na jedno – zvyklosti či standard vašich Vánoc si určujete vy sami. A neměl by být na úkor klidu a pohody. Nemusíte se sami honit, abyste stihli o druh cukroví víc, než Maruška od sousedů. Nemusíte, Vánoce na tom nestojí. Pokud pak budete mít více času na sebe a na to, vychutnat si v klidu vánoční atmosféru, stojí to za to. Udělejte spíše méně druhů, ale užijte si to. Pečte s chutí. Protože chcete. Protože si u toho užijete zábavu. Nebo tak můžete obdarovat blízké. Mantinely si zkrátka nastavte sami. 

 

1. Začněte seznamem

Jako první si udělejte plán. Sepište si všechny úkoly a úkony, které je třeba do Vánoc vykonat a co je třeba zařídit. U plánování cukroví to platí dvojnásob. Rozepište si, jaké druhy chcete péct. Sepište si k nim potřebné suroviny, které musíte dokoupit, případně jaké pomůcky na pečení vám ještě doma chybí. 

2. Naplánujte si, co kdy upečete 

Pečení vánočního cukroví je nejlepší rozložit do několika týdnů především podle druhů cukroví. Na konci listopadu a začátku prosince pečeme vanilkové rohlíčky, perníčky, kokosové cukroví a medvědí tlapky. Tyto druhy totiž potřebují delší dobu na rozležení a změknutí. Další cukroví, třeba linecké, stačí klidně 14 dní před Vánocemi, týden před se můžete směle pustit do cukroví nepečeného nebo sněhového. Přímo na Štědrý den se vyplatí dělat čerstvou vánočku nebo jablečný závin, podle toho, jak jste zvyklí a co máte rádi. 

3. Uchovávejte cukroví ve správné teplotě

Ideálním prostředím pro skladování cukroví, je chladný sklep či komora. Vzdušná vlhkost by v místnosti měla být vyšší než 60 %, aby mohlo cukroví zvláčnět. Uchovávejte je v teplotě kolem 5°C, aby se dobře rozložilo a náplně i chutě se vzájemně prolnuly. Není vhodné jej dávat na balkon, kde mrzne (zejména čokoládové cukroví může zešednout). 

4. Jen ruce vám k cukroví nestačí

Ač můžete disponovat pomůckami na pečení, které běžně v kuchyni využíváte po celý rok, buďte připraveni i na to speciální pečení, vánoční. Nezbytností jsou vánoční vykrajovátka a formičky. Dnes existují speciální šablony tvarované na konkrétní druhy cukroví – od vánočních rohlíčků po perníčky nebo medvědí tlapky. Využijete ale i zdobící sáčky na perníčky nebo válečky na těsto s vánočními motivy. Klasický plech, pečicí papír, mašlovačka nebo šlehač jsou samozřejmostí.

5. Surovinám dodejte špetku vyšší úrovně

Tajemství každé správné pekařky či pekaře cukroví nespočívá jen v tajných receptech, je třeba se držet i pár zásad ohledně skladování a výběru surovin. Myslete na to, že všechny suroviny by měly mít pro zpracování těsta pokojovou teplotu (a teď mluvíme převážně o másle či vajíčkách). Mouku prosejte přes síto, díky tomu bude chutnější a nadýchanější. Pokud chcete zvýraznit chuť oříšků, nejdříve je nasucho opražte na pánvi. Rozinky upgradujete do vyšší třídy zase rumovou lázní. A hlavně vyvarujte se margarínu a rostlinných tuků do těst, ale razte pravidlo, že máslo nic nenahradí.   

6. Připravte si dostatečný počet krabic 

Cukroví svědčí chladné a suché místo. Před pečením se také ujistěte, zda máte dostatečný počet krabic. Sušenky a linecké uchovávejte v plastových krabičkách nebo plechových. Sladkosti s čokoládovou polevou je vhodné zase umístit do lednice do uzavřené nádoby, nesvědčí jim mráz. Sněhové cukroví a pusinky dejte do plastového sáčku, nikoliv do lednice ani do plastových či plechovým nádob, zvlhly by. Cukroví uchovávejte v izolaci od ostatních potravin, zejména uzenin. 

7. Udělejte si z pečení hezký okamžik 

Ač si mnozí představí uhoněné babičky u plotny se zástěrou od mouky, jde to i jinak. Spojte pečení cukroví s činností, která zabaví celou rodinu. Nechte zdobení perníčků na dětech, vykrajujte nebo tvořte spolu s partnery nebo pečení cukroví spojte s dámským dýchánkem a vínem. Udělejte si z toho zkrátka zábavnou a oddechovou činnost, u které si odpočinete. 

8. Rozdrobené cukroví rozhodně nevyhazujte

Nezoufejte. Někdy věci zkrátka nejdou podle plánu a tak se může někdy stát, že se vám již hotové cukroví poláme nebo rozdrobí. Využít je můžete ale i dále. Třeba při dalším pečení! Nadrcené cukroví můžete využít třeba místo drcených piškotů. Nebo do tzv. nepečeného sladkého vánočního salámu.

9. Cukroví si nenechávejte jen pro sebe

Radost je cukroví péct i jíst. Můžete ji jednoduše znásobit tím, že obdarujete svými výtvory blízké. Připravte si menší krabičky, vyhrajte si s obalem a během svátků je potěšte něčím, co jste dělali s láskou a od srdce.

 

10. Když váhu, tak jedině kuchyňskou

Dodržovat přesnou gramáž u osvědčených receptů se vyplatí. Nezapomeňte proto na kuchyňskou váhu. Ať už si vyberete digitální, mechanickou nebo přímo se zabudovanou miskou, budete mít jistotu, že vaše těsto vyjde, jak má. Té klasické osobní váze se ale klidně vyhýbejte. Ona přes ty vánoční svátky plné provoněných táců s cukrovím vlastně ani nebude potřeba. 

4.4 (88.75%) 32 vote[s]

Komentujte článek

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *