Čokoláda: Víte, jak poznat tu kvalitní?

0
192

Čokoláda. Úžasný balzám na nervy, který může být i zdravý. Stačí vybrat kvalitní čokoládu a mlsat s rozvahou. Jak ale poznat tu kvalitní?

Čokoláda je bez debat jedním z nejchutnějších antioxidantů a zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje hořčík, který udržuje psychiku v kondici a pomáhá snižovat krevní tlak. Na tlak i celý kardiovaskulární oběh působí příznivě i obsažené flavonoidy. Kromě toho v ní najdete železo, mangan i třeba vitamíny A, K a B2, které jsou ke správnému fungování organismu nezbytné. Její mlsání ale také snižuje stres. A není to jen díky chuti, čokoláda totiž obsahuje fenyletylamin, který v těle dokáže vyplavit endorfiny. Řeč ale pouze o kvalitní čokoládě, žádná náhražka plná cukrů a tuků tohle neumí. Jak ale takovou kvalitní tabulku poznat?

Čím vyšší procento, tím lepší čokoláda?

Koukáte při výběru čokolády hlavně na procento obsahu kakaa? Vyšší procento nemusí nutně znamenat kvalitnější čokoládu. Procenta vyjadřují obsah kakaové sušiny, ne podíl kakaa v čokoládě. V čem je rozdíl? Do kakaové sušiny spadají všechny složky, které se dají získat z kakaových bobů. Od kakaového másla až po odtučněný kakaový prášek.

TIP: Co se v chladných dnech trošku ohřát díky čokoládovému fondue?

Trocha kakaového názvosloví

Rozmělněné kakaové boby bez jakýchkoli přísad se nazývají kakaová hmota. V té je okolo 50 % tuku a slouží jako základ kvalitních čokolád. Z bobů se dá lisováním vyrobit i kakaové máslo, které platí za vzácnou a drahou surovinu. Jako vedlejší produkt výroby je pak kakao. Kvalitní kakaový prášek musí obsahovat alespoň 20 % kakaového másla v sušině. Nižší obsah znamená, že výrobce vyždímal boby na maximum a samotné kakao už tak kvalitní není. V názvu má, že obsahuje snížený obsah tuku, a rozhodně to není žádný benefit.

Co by čokoláda měla obsahovat a co do složení nepatří?

Čím méně surovin, tím lépe. Kvalitní čokoláda si vystačí s kakaovou hmotou a kvalitním třtinovým cukrem nebo tzv. panelou, což je sušená třtinová šťáva. U mléčných čokolád je pak zcela v pořádku sušené plnotučné mléko (odtučněné mléko dohnané rostlinnými tuky obejděte obloukem). U čokolád s příchutěmi jsou pak samozřejmě přípustná ochucovadla, jako je chilli, vanilka, různé druhy ovoce nebo sůl.

Čokolády často obsahují sójový lecitin, emulgátor, který usnadňuje zpracování a pomáhá lepšímu rozpuštění čokolády v ústech. Má vliv na viskozitu čokolády a pomáhá zvýšit i trvanlivost. Nahrazuje kakaové máslo, ale je levnější. Určitě se nejedná o závadnou surovinu, ale v těch nejkvalitnějších čokoládách ho nenajdete.

Obsah kakaového prášku, ať už klasického nebo ještě hůř, odtučněného, znamená, že se výrobce snažil ušetřit. Stejně tak obsah palmového nebo jakéhokoli jiného rostlinného tuku není v kvalitní čokoládě potřeba.

Čokoládové trendy

Jako všechno okolo nás, tak i jídlo podléhá trendům. Čím dál víc nám záleží na kvalitě surovin i na jejich původu. Proto jsou stále oblíbenější čokolády od malých výrobců, kteří si suroviny vybírají opravdu pečlivě. 

TIP: Třeba tabulková čokoláda Aluna – Bean to Bar obsahuje kokosový cukr a kolumbijské kakaové boby. Tuto luxusní tabulkovou čokoládu můžete najít třeba na e-shop.prazskacokolada.cz. Tabulkové čokolády zpracovávají pečlivě od bobu po tabulku, navíc ji nealkalizují, čímž neničí antioxidanty. Díky tomu v čokoládě zůstávají pro tělo prospěšné látky.

Ochutnat ale můžete jak klasiku, kterou je třeba slaný karamel, tak i netradičnější příchutě v podobě levandule nebo lanýžů. 

Mezi trend posledních let ale bez debat patří rubínová čokoláda zvaná ruby, která svou barvu získává ze speciálního typu kakaových bobů. Nejlépe chutná v kombinaci s červeným ovocem. Už jste ji ochutnali?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno