Úterý, 1 prosince, 2020

Nové články

Vánoční trhy si užijete on-line

Oblíbený veletrh STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY v letošním roce sice ustoupil koronavirové epidemii, ale o své předvánoční nákupy dárků a svátečních produktů v Letňanech návštěvníci...

Kouzlo přírodní kosmetiky aneb proč volit přírodu před konvencí

Kosmetika je nedílnou součástí našeho každodenního života. Používáme ji každý několikrát denně a neumíme si bez ní život představit. Z tohoto důvodu bychom...

Čokoláda: Víte, jak poznat tu kvalitní?

Čokoláda. Úžasný balzám na nervy, který může být i zdravý. Stačí vybrat kvalitní čokoládu a mlsat s rozvahou. Jak ale poznat tu...

Betonové obrazy si zamilujete na první pohled

V posledních letech popularita betonu a jeho rozmanitých využití v interiéru roste. Můžete si tak do bytu pořídit nejen betonové květináče, židle,...

4 nejoblíbenější způsoby alternativní přípravy kávy

Umíte si připravit kávu jako z oblíbené kavárny? Pokud ne, je skvělý čas se to naučit. Jaký alternativní způsob přípravy vás osloví nejvíce?

Neumíte si bez šálku kávy představit den? Povyšte svůj zvyk na vášeň! Připravili jsme pro vás průvodce alternativní přípravou kávy, díky kterému si budete moct připravit svou denní dávku kofeinu i doma. Ale hezky popořadě.

Ruční nebo elektrický mlýnek?

Na kupování mleté kávy zapomeňte. Zatímco upražená vydrží čerstvá několik týdnů, po namletí okamžitě začíná oxidovat a ztrácí aroma i chuť. Pokud to tedy myslíte s kávou vážně, je pořízení mlýnku nezbytné. Navíc si nastavíte přesně takovou hrubost, která je pro danou přípravu kávy ideální, a vyfiltrujete ze zrn opravdu to nejlepší.

Ruční mlýnek je samozřejmě levnější, a pokud připravujete kávu jen pro sebe, je dostačující. V případě, že připravujete kávu několikrát denně nebo ve větším množství, je elektrický mlýnek příjemné vysvobození pro vaše ruce. Kvalitní mlýnek, který kávu šetrně namele a nespálí, ale už stojí v řádu tisíců. Rozhodně je lepší volit mlýnek s mlecími kameny, ne noži. Nejvhodnější materiál kamenů je keramika, která se tolik nezahřívá a nehrozí spálení.

Nejčastější alternativní způsoby přípravy

Příprava filtrované kávy je tak trošku umění. Hraní si s teplotou vody, hrubostí a množstvím kávy v poměru k vodě i délkou přípravy. Takové základní pravidlo je, že na 1 litr vody připadá 60 g kávy. Ideální teplota vody je pak 94 °C. Zbytek už je o zkoušení a hledání toho, co vám bude chutnat nejvíce. V čem všem si lze kávu připravit?

Aeropress

Aeropress je stále ještě nováček, na světě je teprve od roku 2005. Příprava kávy v něm je ale tak snadná, že se rozšířil velmi rychle po celém světě. Celková příprava a následné umytí vám zabere okolo 3 minut. Kromě rychlosti je další jeho výhodou šetrnost k přírodě. Jediný odpad, který vyprodukujete, je papírový filtr a kávová sedlina. Jak na přípravu? Propláchněte papírový filtr, zajistěte ho ke dnu tubusu a ten pak postavte přímo na šálek a nasypte kávu namletou na hrubost připomínající jemný písek. Nalijte vodu, uzavřete a protlačte píst, dokud neuslyšíte syčení. Hotovo.

French press

French press je ideální pro začátečníky. Stačí do předehřáté nádoby vložit hrubě namletou kávu, zalít horkou vodou, promíchat a přikrýt sítkem, které je ponořené přibližně centimetr pod hladinu. Po 4 minutách pak dotlačte sítko ke dnu a můžete nalévat.

V60

Snad nejoblíbenější způsob přípravy kávy je v současnosti V60. Potřebujete jen dripper, jak se nádoba připomínající trychtýř nazývá, a papírové filtry. Dripper položte na šálek, vložte filtr a zalijete vodou, kterou následně vylijete. Voda zbaví filtr papírové pachuti a šálek zahřeje. Pak nasypte kávu o hrubosti jemného písku a zalijte malým množstvím vody. Po dalších 30–40 sekundách začněte dolévat pomalu i zbytek vody. Příprava kávy zabere okolo 3 minut.

Vacuum pot

Vacuum pot není v našich končinách tak běžný, ale rozhodně za zmínku stojí. I když na první pohled vypadá jako výbava chemické laboratoře, příprava není nijak složitá. Do spodní baňky dejte studenou vodu a dejte ji vařit pomocí kahanu. Pára vystoupá do horní nádobky a ve spodní vznikne vakuum. Kávu nasypte v momentě, kdy je téměř všechna voda pryč ze spodní nádoby. Míchejte přibližně minutu, pak zhasněte kahan. Díky podtlaku začne káva stékat dolů.

Doma si ale můžete připravit i pořádně silné espresso. Jak na to jsme vám psali v předchozím článku.

Latest Posts

Vánoční trhy si užijete on-line

Oblíbený veletrh STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY v letošním roce sice ustoupil koronavirové epidemii, ale o své předvánoční nákupy dárků a svátečních produktů v Letňanech návštěvníci...

Kouzlo přírodní kosmetiky aneb proč volit přírodu před konvencí

Kosmetika je nedílnou součástí našeho každodenního života. Používáme ji každý několikrát denně a neumíme si bez ní život představit. Z tohoto důvodu bychom...

Čokoláda: Víte, jak poznat tu kvalitní?

Čokoláda. Úžasný balzám na nervy, který může být i zdravý. Stačí vybrat kvalitní čokoládu a mlsat s rozvahou. Jak ale poznat tu...

Betonové obrazy si zamilujete na první pohled

V posledních letech popularita betonu a jeho rozmanitých využití v interiéru roste. Můžete si tak do bytu pořídit nejen betonové květináče, židle,...

Populární

Zahradní domek jako rekreační chatka

Všichni vídáme zahradní domky, co slouží jako kůlny na nářadí, prostor na dřevo, nebo ty vychytanější, které jsou určeny k relaxování a plnohodnotně nahrazují...

Fenomén barefoot – kdy pomáhá a kdy škodí?

Fenomén bosého obouvání v posledních letech neminul asi nikoho z nás. Co to ale vlastně obnáší a proč se mu dostává takové...

Když chcete mít dětský pokoj ve skandinávském stylu

Dětské pokoje nemusí být pestrobarevné jako papoušek Ara, aby se v nich děti cítily spokojeně. Skandinávský styl sice někdy působí trochu chladně, ale s...

Kámen se stává duší zahrady

Kámen není jen kus chladného nerostu. Má v sobě kouzlo a v kombinaci s rostlinami dovede vnést do zahrady harmonii a dokonalost. Japonské zahrady...

Jak vybrat ideální tapetu?

Tapety zažívají už nějaký ten pátek více než zdařilé období. Svědčí o tom nejen široká tržní nabídka mnoha výrobců, ale především poptávka...