Pondělí, 16 září, 2024

Nové články

FRÝDECKO-MÍSTECKÝ VELETRH – Polárka plná nápadů

Frýdecko-Místecký veletrh tradičně zaplní halu Polárka v pátek 24.5. a v sobotu 25.5. Vystavovatelé z oboru Stavba – Teplo – Energie – Zahrada – Hobby...

Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc 

Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních časech. Co má však stále smysl? Dobře bydlet,...

HLASUJTE PRO NEJ INTERIÉR V ČR!

Pokud se zajímáte profesně nebo jen uživatelsky o interiérový design, jistě víte, že odstartoval první ročník výhradně českého ocenění v tomto oboru s názvem...

Veletrh úspor v Uherském Hradišti

Veletrh úspor je výstižný název oblíbené stavební výstavy Stavba – Teplo – Energie, která setradičně koná jednou ročně v Městské sportovní hale v Uherském...

4 nejoblíbenější způsoby alternativní přípravy kávy

Umíte si připravit kávu jako z oblíbené kavárny? Pokud ne, je skvělý čas se to naučit. Jaký alternativní způsob přípravy vás osloví nejvíce?

Neumíte si bez šálku kávy představit den? Povyšte svůj zvyk na vášeň! Připravili jsme pro vás průvodce alternativní přípravou kávy, díky kterému si budete moct připravit svou denní dávku kofeinu i doma. Ale hezky popořadě.

Ruční nebo elektrický mlýnek?

Na kupování mleté kávy zapomeňte. Zatímco upražená vydrží čerstvá několik týdnů, po namletí okamžitě začíná oxidovat a ztrácí aroma i chuť. Pokud to tedy myslíte s kávou vážně, je pořízení mlýnku nezbytné. Navíc si nastavíte přesně takovou hrubost, která je pro danou přípravu kávy ideální, a vyfiltrujete ze zrn opravdu to nejlepší.

Ruční mlýnek je samozřejmě levnější, a pokud připravujete kávu jen pro sebe, je dostačující. V případě, že připravujete kávu několikrát denně nebo ve větším množství, je elektrický mlýnek příjemné vysvobození pro vaše ruce. Kvalitní mlýnek, který kávu šetrně namele a nespálí, ale už stojí v řádu tisíců. Rozhodně je lepší volit mlýnek s mlecími kameny, ne noži. Nejvhodnější materiál kamenů je keramika, která se tolik nezahřívá a nehrozí spálení.

Nejčastější alternativní způsoby přípravy

Příprava filtrované kávy je tak trošku umění. Hraní si s teplotou vody, hrubostí a množstvím kávy v poměru k vodě i délkou přípravy. Takové základní pravidlo je, že na 1 litr vody připadá 60 g kávy. Ideální teplota vody je pak 94 °C. Zbytek už je o zkoušení a hledání toho, co vám bude chutnat nejvíce. V čem všem si lze kávu připravit?

Aeropress

Aeropress je stále ještě nováček, na světě je teprve od roku 2005. Příprava kávy v něm je ale tak snadná, že se rozšířil velmi rychle po celém světě. Celková příprava a následné umytí vám zabere okolo 3 minut. Kromě rychlosti je další jeho výhodou šetrnost k přírodě. Jediný odpad, který vyprodukujete, je papírový filtr a kávová sedlina. Jak na přípravu? Propláchněte papírový filtr, zajistěte ho ke dnu tubusu a ten pak postavte přímo na šálek a nasypte kávu namletou na hrubost připomínající jemný písek. Nalijte vodu, uzavřete a protlačte píst, dokud neuslyšíte syčení. Hotovo.

French press

French press je ideální pro začátečníky. Stačí do předehřáté nádoby vložit hrubě namletou kávu, zalít horkou vodou, promíchat a přikrýt sítkem, které je ponořené přibližně centimetr pod hladinu. Po 4 minutách pak dotlačte sítko ke dnu a můžete nalévat.

V60

Snad nejoblíbenější způsob přípravy kávy je v současnosti V60. Potřebujete jen dripper, jak se nádoba připomínající trychtýř nazývá, a papírové filtry. Dripper položte na šálek, vložte filtr a zalijete vodou, kterou následně vylijete. Voda zbaví filtr papírové pachuti a šálek zahřeje. Pak nasypte kávu o hrubosti jemného písku a zalijte malým množstvím vody. Po dalších 30–40 sekundách začněte dolévat pomalu i zbytek vody. Příprava kávy zabere okolo 3 minut.

Vacuum pot

Vacuum pot není v našich končinách tak běžný, ale rozhodně za zmínku stojí. I když na první pohled vypadá jako výbava chemické laboratoře, příprava není nijak složitá. Do spodní baňky dejte studenou vodu a dejte ji vařit pomocí kahanu. Pára vystoupá do horní nádobky a ve spodní vznikne vakuum. Kávu nasypte v momentě, kdy je téměř všechna voda pryč ze spodní nádoby. Míchejte přibližně minutu, pak zhasněte kahan. Díky podtlaku začne káva stékat dolů.

300x300-products-1416408011.gif

Doma si ale můžete připravit i pořádně silné espresso. Jak na to jsme vám psali v předchozím článku.

Latest Posts

FRÝDECKO-MÍSTECKÝ VELETRH – Polárka plná nápadů

Frýdecko-Místecký veletrh tradičně zaplní halu Polárka v pátek 24.5. a v sobotu 25.5. Vystavovatelé z oboru Stavba – Teplo – Energie – Zahrada – Hobby...

Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc 

Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních časech. Co má však stále smysl? Dobře bydlet,...

HLASUJTE PRO NEJ INTERIÉR V ČR!

Pokud se zajímáte profesně nebo jen uživatelsky o interiérový design, jistě víte, že odstartoval první ročník výhradně českého ocenění v tomto oboru s názvem...

Veletrh úspor v Uherském Hradišti

Veletrh úspor je výstižný název oblíbené stavební výstavy Stavba – Teplo – Energie, která setradičně koná jednou ročně v Městské sportovní hale v Uherském...

Populární

Vyzdobte si nudnou chodbu

Dlouhá chodba v patře, táhlá předsíň, nekonečná cesta ke koupelně. Některé části domu mohou působit nudně a nevyužitě, dokonce až skličujícím dojmem. Vyzdobte si...

Sklopná postel – elegantní řešení pro malé ložnice i garsonky

Velká postel byla vždy vaším snem, jenže prostory ložnice vám ji nedovolí? Ať už pořizujete postel sobě, dětem či postel do pokoje...

Chystáte oslavu pod širým nebem? Nezapomeňte na zahradní altán

Dlouho plánovaná narozeninová oslava na zahradě má začít a najednou se na nebi objeví černé mraky. Prší! Chraňte se před rozmary počasí zahradním altánem...

Dekorace zahrady

Aktuálním trendem v zahradní architektuře a dekoracích je bezesporu seberealizace. Dávno nehledíme na cizí koncepty a nenapodobujeme ostatní, naopak se více a více snažíme...

Kámen se stává duší zahrady

Kámen není jen kus chladného nerostu. Má v sobě kouzlo a v kombinaci s rostlinami dovede vnést do zahrady harmonii a dokonalost. Japonské zahrady...